Najnovije

Ustani bane Jelačiću ili kako Ministarstvo državne imovine brine o našoj imovini

lipanj 5th, 2019 | by G.N.P
Ustani bane Jelačiću ili kako Ministarstvo državne imovine brine o našoj imovini
Komentar
0

Kada je 1848. godine u Beču Josip Jelačić imenovan hrvatskim banom, nije čovjek ni slutio da će se o njemu pjevati pjesme kao što je svima poznata “Ustani bane, Hrvatska te zove, zove”. Nije on mogao ni sanjati o tome da će se jednoga dana jedna mala vojarna u jednom malom mjestu u Lici zvanom Otočac nazvati njegovim imenom.

Stoljeće i pol morao je čekati Ban Josip Jelačić osvajanje JNA vojarne u Otočcu koja je nosila ime crnogorskog narodnog heroja Vladimira Ćetkovića Vlade. I dočeka ban Jelačić i taj 17. 09. 1991. godine kada je vojarna pala u ruke pripadnika ZNG-a koji su oslobodili Otočac od onih koji baš i nisu imali časne namjere prema mladoj hrvatskoj državi.

Od toga dana kroz vojarnu su prošle tisuće i tisuće hrvatskih vojnika, u vojarni su spavali, vojarna ih je hranila, dočekivala i ispraćala na zadatke sa kojih se mnogi nisu nikada vratili. Ali prošao je i rat, vojska je demobilizirana, vojnici poslani kućama.

Dio onih koji su se odlučili nastaviti život u vojnoj karijeri ostao je i dalje u toj vojarni obavljati zadaće koje u mirnodopsko vrijeme obavljaju sve vojske na svijetu. Vojska napušta Istru i Hrvatsko primorje, zbog turizma rekoše.

Lokalni političari, pogotovo oni sa utjecajem u hrvatskoj Vladi, umjesto da iskoriste taj trenutak i izbore se da vojska ostane u Otočcu, nemaju sluha da osiguraju egzistenciju desecima naših sugrađana koji su bili djelatnici MORH-a. Vjerovatno zbog toga jer od vojarne nisu imali nikakve osobne koristi, a za druge ih ionako nije briga.

Vojarna se zatvara, zaključava i čeka nekoga tko će imati ideju (i novce) da od nje napravi nešto korisno. Godine su prolazile, zub vremena je učinio svoje sa jednom rupom na krovu koju su vremenske prilike proširile i sve je krenulo nazaustavljivo nizbrdo. Snijeg i velike hladnoće početkom 2018. godine učinile su svoje i dio krova u ulici Ljudevita Gaja se urušava.

Gradska vlast zbog sigurnosti građana zatvara ulicu i preusmjerava promet preko “Ribića”. Tu situaciju iskorištava predsjednik otočkog HDZ-a i Gradskog vijeća Otočca Branislav Šutić i sa svojim “Interventnim vodom” nasilno provaljuje u vojarnu noseći lopatu za snijeg i hrabro oslobađa “zarobljene” stanovnike Vivoza.

Samovoljno i protuzakonito postavlja prometne znakove i kroz vojarnu “svečano” pusti u promet magistralnu cestu. A naše dično Ministarstvo državne imovine, umjesto da postupi kao svatko kada mu netko provali u kuću i podnese kaznenu prijavu, odmahuje rukom kao da su htjeli svima dati do znanja “to su napravili “naši” pa oko toga nećemo dizati prašinu”.

Šutićev juriš na vojarnu i nasilno otvaranje kapije bilo je kao reklama za novi trgovački centar samo što se u ovome ništa ne plaća. Na fotografijama se vide počupane instalacije (zbog bakra), uništeni sanitarni čvorovi, ustaški, partizanski i nacistički grafiti, razbijena stakla, provaljena vrata. Jednom rječju vandalizam i divljaštvo kakve ne viđamo baš često.

Gradska vlast se više puta obraćala famoznome Ministarstvu državne imovine sa molbom za sanaciju krova kako se ne bi živote građana više dovodilo u opasnost. Već godinama ministar Goran Marić po dobrom starom običaju samo obećava ali ništa ne poduzima.

Mora li se desiti gubitak nečijega života da se ministar trgne iz sna i nešto poduzme? Možda i neće jer što mu fali: dobra plaća, službeni auto, mobitel, službeni vozač. Što ga briga za nečije dijete u Otočcu kojem je komad zida pao na glavu? Ministar Marić je možda zaboravio ali ćemo ga podsjetiti da ova vojarna nije njegovo privatno vlasništvo nego imovina svih hrvatskih građana pa tako i naša.

Treba svakako podsjetiti i na nekoliko braniteljskih udruga u Otočcu koje nisu do sada našle za shodno uputiti dopise i ministru Mariću i ministru Medvedu i podsjetiti ih da su za osvajanje te vojarne neki dali i svoje živote. Ako zbog ničega drugoga, onda zbog tih života vojarnu bi trebalo zaštititi od daljnjeg propadanja i omogućiti budućim generacijama da i kroz vojarnu uče o našoj povijesti.

A ti bane Jelačiću konačno ustani i pogledaj ovu sramotu.

Comments are closed.

More in Komentar
Šutićeva tiskovna započela sa ženama, a završila na smeću

Današnja tiskovna konferencija predsjednika otočkog HDZ-a Branislava Šutića započela je čestitkama ženama povodom Dana žena koji se danas obilježava da...

Close