Najnovije

Anappurna na penjačkom pothvatu u Karnijskim Alpama

30 listopada, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Anappurna na penjačkom pothvatu u Karnijskim Alpama
Avanturizam
0

Već svima dobro poznati penjački dvojac iz Planinarsko alpinističkog kluba Annapurna Stipe Piršljin i Milan Krznarić i ovaj vikend „grabe“ nove alpinističke uspone. U noći s petka na subotu u 3h krenuli su prema Italiji preko koje su stigli do cilja, stijene Avostanis smještene u Karnijskim Alpama, točno na granici s Austrijom.

Do  početka smjera koji se nalazi na 2000 mnv dečkima je bilo potrebno 2 sata konstantnog uspinjanja . Na stijeni se pruža 128 smjerova unutar 4 sektora. Dečki su za penjanje odabrali najstariji smjer tog područja, De infanti, 110 metara dužine, težine 4b.Pogled sa samog vrha koji se nalazi na 2218 mnv pruža se prema jezeru Avostanis koje se nalazi odmah uz stijenu, a pruža izvrstan primjer planinskog bazena stvorenog ledenjačkim skulpturama. U daljini je moguće uočiti pojedine vrhove Julijskih Alpa, jedan od njih je talijanski Jof di Montasio kojeg su dečki ispenjali prije desetak godina.Iako Italija i Austrija obiluju mnogim poznatim i pristupačnim penjalištima, stijena Avostanis daje jednu drugačiju sliku, divlje i surove prirode, no ništa manje atraktivne u odnosu na ostale.

Ono što ovo područje čini kako dečki kažu „ jedinstvenim i atraktivnim“ je zanimljiva i duga povijest. Ovdje su se tijekom Prvog svjetskog rata vodile borbe između austrijske i talijanske vojske dok je cijelo područje još uvijek prekriveno znakovima tih dana kao što su rovovi i bunkeri na travnatim poljima, raznorazni metalni otpad te bodljikava zahrđala žica.Zašto je baš ova lokacija izabrana za novi penjački pothvat alpinističkog dvojca?

Kako kažu dečki iz Annapurne „Uvijek nastojimo izbjeći liniju lakšeg otpora, težimo nečem izazovnijem, uzbudljivijem, surovijem. Zato smo i odabrali stijenu Avostanis. A ako pri tome uspijemo ostvariti i planirani cilj, u ovom slučaju alpinistički, osjećaj je izvanredan“.

Foto: M. Krznaric / S. Piršljin

Comments are closed.

More in Avanturizam
Penjači Annapurne putevima Bašćanske ploče

S ciljem ostvarenja novih penjačkih pothvata dečki iz Annapurne Milan Krznarić i Stipe Piršljin 11.9. uputili su se na otok...

Close