Najnovije

Annapurna proslavila obljetnicu ekspedicije u Rumunjskoj

20 studenoga, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Annapurna proslavila obljetnicu ekspedicije u Rumunjskoj
Avanturizam
0

Na adresu portala zaprimili smo tekst avanturističkog kluba Annapurna iz Otočca, a čiji sadržaj prenosimo u cijelosti.

Povodom obljetnice ekspedicije biciklima od Otočca do Rumunjske, članovi avanturističkog kluba Annapurne proslavili su to ponovnim odlaskom u Rumunjsku i to 17. studenoga 2022. Podsjetimo, članovi PAK Annapurne Stipe i Milan prije godinu dana iz Otočca su se biciklima uputili na put u daleku Rumunjsku prema rubu zapadnih rumunjskih Karpata na planinski lanac Apuseni u pokrajini Transilvaniji, najpoznatijoj kao rodno mjesto grofa Drakule. Put je trajao 9 dana, tijekom kojeg su se susreli s raznim očekivanim i neočekivanim izazovima poput kiše, pljuska, hladnoće, blata, bolova, ulaska u mafijaške kvartove te bježanja od divljih pasa rumunjske.

Svojim zadivljujućim pothvatom dobili su titulu prvih i trenutno jedinih Ličana koji su postigli takav izniman uspjeh. Kako bi uveličali postignuto obljetnicu su odlučili proslaviti povratkom u Rumunjsku odnosno posjetiti završni cilj njihove ekspedicije, stijenu Rimetea. Ovaj put u tročlanoj ekipi kojoj se pridružila i članica Mirela Kostelac Piršljin. Dolaskom na cilj u selo Rimetea i na istoimenu stijenu Rimetea, koja se nalazi u srcu Transilvanije prevladala ih je navala dubokih emocija. Kada su vidjeli i shvatili koliko je to zapravo dugačak put za koji je potrebno 17h čak i sa motornim vozilom ni sami nisu bili svjesni kako je navedeni uspjeh ogroman i što čovjek može ostvariti kada je iskren i pun ljubavi prema onome što radi.

Ovaj put su iskoristili priliku posjetiti rudnik soli Salina Turda, najveći rudnik soli na Zemlji koji je velik u toj mjeri da može osigurati sol cijeloj planeti za punih 60 g. Tijekom 4 dana putovanja kroz Mađarsku i Rumunjsku neizostavno je bilo isprobati i tradicionalnu lokalnu hranu. Tijekom prošlogodisnje ekspedicije na stijeni Rimetea upoznali su kolege penjače, koji su se oduševili na hrabrosti u ostvarenju njihovog pothvata. S penjačima koji su ujedno vlasnici poznatog kafića u Cluj Napoci održali su prijateljski kontakt te su na još jedan način iskoristili priliku za promociju njihovog grada Otočca, Like i Hrvatske.

S ponosom su im poklonili ličku kapu koja je našla istaknuto trajno mjesto u galeriji njihovog kafića. Ovom prilikom članovi Annapurne se zahvaljuju udruzi Gačanka iz Otočca na doniranoj kapi.


Tekst: M.K.P.

Foto: M. Krznarić / S. Piršljin

Comments are closed.

More in Avanturizam
Anappurna na penjačkom pothvatu u Karnijskim Alpama

Već svima dobro poznati penjački dvojac iz Planinarsko alpinističkog kluba Annapurna Stipe Piršljin i Milan Krznarić i ovaj vikend „grabe“...

Close