Najnovije

Predstavljanje vodiča „Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu“

13 svibnja, 2019 | by G.N.P
Predstavljanje vodiča „Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu“
Događanja
0

Promocija  vodiča „Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu“ održat će se prema slijedećem rasporedu

  • 15. svibanj (srijeda) u 17.00 sati, Botanički vrt PMF-a u Zagrebu
  • 16. svibanj (četvrtak) u 17.00 sati, Floraart Zagreb, “Zelena kupola”
  • 29. svibanj (srijeda) u 18.30 sati, Samostalna narodna knjižnica u Gospiću
  • 03. lipanj (ponedjeljak) u 18.00 sati, Gradska knjižnica Rijeka, Palazzo Modello (ul. Matije Gupca 23)

Radi se o slikovnom vodiču s 2750 fotografija, autorskog tima – Kremer Dario, Brkljačić Ana i Randić Marko.

Vodič je izašao u zajedničkoj nakladi Javne ustanove „Park prirode Velebit“ i „Nacionalni park Sjeverni Velebit“.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Ana Brkljačić, stručna voditeljica JU „Park prirode Velebit“ (ana.brkljacic@pp-velebit.hr; 099/706-8030).

 

Veselimo se Vašem dolasku!

Knjiga “Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu” predstavlja popularno-stručni slikovni vodič kroz biljni svijet vaskularnog bilja (crvotočine, paprati,zeljaste biljke, polugrmovi, grmovi, drveće) uz Premužićevu stazu na Velebitu.

Knjiga je namijenjena, prije svega, posjetiteljima Premužićeve staze koja prolazi dijelom Velebita kojim upravljaju Javna ustanova “Park prirode Velebit” i Javna ustanova “Nacionalni park Sjeverni Velebit”. S obzirom nabroj prikazanih biljnih vrsta, knjiga će poslužiti svim posjetiteljima Velebita u cjelini, ali i drugih gorskih područja u Hrvatskoj.

Knjiga je pisana tako da se njome mogu služiti i dobri poznavatelji biljnogsvijeta, ali i oni koji se s biljkama tek usputno susreću. Osnovicu knjige čine brojne fotografije biljnih vrsta tako da bi i manje stručni korisnici vodiča trebali biljne vrste prepoznavati na temelju fotografija kojima je pojedina vrsta predstavljena. Na taj način željelo se dio velikog bogatstva biljnog svijeta Velebita približiti svima onima koji će posjetiti Velebit, ali i onima koji će samo prelistavati ovu knjigu.

Praktično nema osobe koja neće prepoznati barem nekoliko vrsta prikazanih u knjizi. Neke od njih poput prave rusomače (Capsellabursa-pastoris(L.) Medik.) ili običnog bršljana (HederahelixL.) rastu posvuda oko nas. Plodove nekih od njih kao što je trešnja (Prunusavium(L.)L.) koristimo u prehrani, a listove drugih kao što je ljekovita kadulja (SalviaofficinalisL.) pri liječenju.

Ova knjiga je nastala kao doprinos poznavanju biljnog svijeta Velebita i Hrvatske u cjelini, te kao poticaj razvoju društvene svijesti o vrijednosti biljnog svijeta, njegovom racionalnom korištenju, očuvanju i neophodnoj zaštiti prirodnih staništa.

  • Broj fotografija: 2750
  • Broj stranica: 744

Comments are closed.

More in Događanja
Održana 1. Smotra dječjeg izvornog folklora Otočac 2019

OTOČAC – Ove je subote u Gackom pučkom otvorenom učilištu  održana 1.Smotra dječjeg izvornog folklora Otočac 2019, a na kojoj...

Close