Najnovije

Prezentacija Gackih čakavskih govora i monografije

12 listopada, 2018 | by G.N.P
Prezentacija Gackih čakavskih govora i monografije
Događanja
0

OTOČAC – Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke organizira za 16. listopada (utorak) prezentaciju Gackih čakavskih govora s područja Otočca kao nematerijalnoga kulturnog dobra Republike Hrvatske. Naime, početkom lipnja ove godine Ministarstvo kulture je prihvatilo Katedrin prijedlog i zaštitilo gacke čakavske govore.

O značaju zaštićenih gackih čakavskih govora govorit će u ime Ministarstva kulture dr. Mirela Hrovatin, viša stručna savjetnica – konzervatorica  Službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu. A o temeljnim karakteristikama gackih čakavskih govora svoje viđenje iznijet će dr. Ivana Kurtović Budja, znanstvena suradnica Odjela za dijalektologiju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje.

Nakon ovog dijela, uslijedit će predstavljanje monografije nastale povodom 20. obljetnice neprekinuta rada, a pod nazivom Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke 1997. – 2017. Monografiju, odnosno gacke čakavske idiome predstavit će prof. Snježana Orešković i prof. Manja Kostelac-Gomerčić.

Ovo prvorazredno kulturno događanje bit će održano u maloj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac s početkom u 18 uri. Zgodno se poklopilo s početkom Mjeseca hrvatske knjige i u Europskoj godini kulturne baštine.

M. K. / G.G

Comments are closed.

More in Događanja
UDRUGA RATNIH VETERANA 9.GBR VUKOVI PODRŽAVA I ORGANIZIRA ODLAZAK NA PROSVJED U VUKOVAR

Udruga ratnih veterana 9. Gardijske brigade Vukovi podržava održavanje prosvjednog skupa „Vapaj žrtve“ koji će se održati 13.10.2018.g. u 14...

Close