Najnovije

Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

17 studenoga, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
Domovinski rat
0

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Otočcu obilježen je Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Taj dan se obilježava u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara i kada je u Škabrnji počinjen stravičan zločin nad stanovništvom.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA, srpske paravojne snage SAO Krajine i dobrovoljačke skupine iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Po okončanju napada Škabrnja je spaljena i u potpunosti uništena, a katolička crkva do temelja srušena. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Uz gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca i predsjednika GV-a Grada Otočca Tinu Ostovića svijeće su zapalili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zaposlenici gradske uprave kao i građani.

G.N.P/Z. Bogdanić

Foto: Grad Otočac

Comments are closed.

More in Domovinski rat
Obilježavanje 30. godina od osnivanja 9. gardijske brigade “Vukovi”

U tjednu uoči blagdana Svih Svetih kada posjećujemo posljednja počivališta naših poginulih i umrlih suboraca obilježit će mo i 30....

Close