Najnovije

Imamo dokaz da bi stoka sitnog zuba mogla ostati žedna zbog nečije pohlepe prema Gackoj?

14 rujna, 2021 | by G.N.P
Imamo dokaz da bi stoka sitnog zuba mogla ostati žedna zbog nečije pohlepe prema Gackoj?
Komentar
0

Već nekoliko mjeseci se šuška o tome da bi se sa izvora rijeke Gacke sproveo hidrotehnički tunel do Hrmotina kod Senja odakle bi se pitka voda dalje distribuirala u Hrvatsko primorje te na otoke Pag i Rab. Hrvatske vode šute, šuti i HEP a šuti i gradska vlast i nitko službeno o tome ne želi govoriti. Iako je ugovor između HEP-a, Hrvatskih voda i Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak potpisan još u studenom prošle godine, iz istoga se vrlo lako može zaključiti da se problem vodoopskrbe Hrvatskog primorja te otoka Paga i Raba želi riješiti kroz projekt HE SENJ 2. Nadalje, izričito se navodi da će se voda iz rijeke Gacke dovesti na uređaj za preradu vode za ljudsku potrošnju Hrmotine. Taj projekt je već dva puta zaustavljen na sjednici skupštine Ličko-senjske županije.

Naravno da to ne bi trebao biti nikakav problem jer su se i do sada vodom iz rijeke Gacke naselja uz jadransku obalu snabdijevala pitkom vodom.

Ono što je posebno zabrinjavajuće, a ne piše u tom ugovoru, je nastojanje pojedinaca da se na Hrmotine dovede voda direktno sa izvora rijeke Gacke. Taj podatak pronašli smo u Programu rada za 2021. godinu Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak gdje se na str. 18. navodi „…a na uređaj Hrmotine dovesti vodu s izvora rijeke Gacke i napokon osigurati siguran i kvalitetan izvor vode za sve potrošače u Hrvatskom primorju i na otocima Pagu i Rabu…“.

Slijedeća rečenica jasno dokazuje da se ovdje radi o najstarijem motivu u ljudskoj povijesti, pohlepi, i ona glasi ovako: „Voda s izvora rijeke Gacke bi trebala zahtijevati vrlo male intervencije u obradi pa bi se s tim i količina sredstava utrošenih na obradu vode s vremenom smanjivala.  Cijeli Program rada za 2021. godinu možete pročitati OVDJE.

Ovdje je naglasak na što manje troškova u obradi vode koju će uzeti direktno sa izvora rijeke Gacke, takoreći za nula kuna, i onda je dalje prodavati po tržišnoj cijeni. Nitko nema ništa protiv toga da se Hrvatsko primorje i otoci opskrbljuju vodom iz rijeke Gacke jer to ne bi bilo ni pošteno pošto vode ima dovoljno. Zašto je onda ne uzmu negdje nizvodno od izvora?

A što će se tek desiti kada na izvoru, sa kojega se i Otočac opskrbljuje pitkom vodom, bude manji dotok vode? Hoće li stoka sitnog zuba ostati žedna?

G.N.P/Z.B.

Comments are closed.

More in Komentar
Branislav Šutić povukao tužbu za klevetu protiv Vladimira Rašlića zbog optužbe za dezerterstvo!

Prije nekoliko dana na gospićkom sudu trebalo se održati ročište po tužbi Branislava Šutića protiv Vladimira Rašlića za klevetu. Kako...

Close