Najnovije

Litterra Gacka: Gostovanje književnika Romana Simića i Milana Majerovića-Stilinovića

15 travnja, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Litterra Gacka: Gostovanje književnika Romana Simića i Milana Majerovića-Stilinovića
Kultura
0

OTOČAC – Književna manifestacija Litterra Gacka u Otočcu, u organizaciji udruge KUBS Baštinica, održati će se 23. travnja 2022. u 17. sati u šumarku Oršanić gaj na brežuljku Umac u Otočcu. Središnji događaj manifestacije je gostovanje književnika Romana Simića i Milana Majerovića-Stilinovića koji će predstaviti svoje knjige “Iva – do Mjeseca i natrag” i “Što sam naučio na planini”. Književni gosti uvijek su pomno birani, pa tako i ovaj put – Roman Simić u svom obiteljskom i pustolovnom romanu “Iva – do Mjeseca do natrag”  povezuje glavni zaplet s Japodima u Gackoj i sačuvanim rimskim mitrejem in situ Oltari-Kraljev stolac u okolici Otočca, a Milan Majerović-Stilinović u svojim pričama u hodu “Što sam naučio na planini” ostvaruje svojevrsni planinarski bestseler za ljubitelje planine, šume i prirode, ali i fizičke i duhovne (re)kreacije.

Mjesto održavanja manifestaicje Littera Gacka bit će šumarak Oršanić gaj na brežuljku Umac u Otočcu, na nedavno otkrivenoj japodskoj gradini, pa će tom prigodom biti otvorena i prva edukativna japodska staza u Otočcu (i Hrvatskoj) – “Japodija na Umcu”. U jedinstvenom ozračju Japodije i ambijentu Oršanić gaja svi će se gosti moći okušati u nagradnoj igri – potrazi za blagom. A blago su knjige. Duž japodske staze bit će skrivene knjige gostujućih autora, pa će svatko uz malo truda moći doći do svog besplatnog primjerka.

Ministarstvo kulture i medija RH pokrovitelj je književne manifestacije Littera Gacka, sastavljene od više različitih kulturnih događanja i književnih gostovanja tijekom 2022. godine, a Grad Otočac iz programa potpore gradskim udrugama financira izradu i postavljanje japodske staze “Japodija na Umcu”.

Sve nabrojeno objedinjeno je subotnjim događanjem pod nazivom “Proljeće nas Umcu”, a domaćin je OPG Aronija vlasnika Josipa Oršanića, koji je dio Umca u svome vlasništvu uredio kao živopisno izletište sa sjenicama, klupama, vidikovcem i pješačkim stazama s informativnim tablama o Umcu. Taj projekt uređenja postojećih staza, vidikovca i prateće urbane opreme financiran je sredstvima iz natječaja za tip operacije 8.5.2. Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj – Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture u 2020. godini.

Predsjednica KUBS Baštinica

Manja Kostelac-Gomerčić

Comments are closed.

More in Kultura
Otvorena izložba otočke autorice Katarine Draženović

OTOČAC – Sinoć je u Muzeju Gacke i Gackom pučkom otvorenom učilištu u sklopu ciklusa “Lokalni umjetnici u Muzeju” otvorena...

Close