Najnovije

Gradonačelnik Stjepan Kostelac zapalio svijeće povodom Dana državnosti

29 svibnja, 2020 | by G.N.P
Gradonačelnik Stjepan Kostelac zapalio svijeće povodom Dana državnosti
Obljetnice
0

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac sa suradnicima zapalio je svijeće kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata.

Inače, Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. 

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. 

Comments are closed.

More in Obljetnice
Obljetnica pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića

Na današnji dan prije 29 godina godina smrtno je stradao prvi hrvatski redarstvenik u Domovinskom ratu Josipa Jovića u policijskoj...

Close