Najnovije

Sjećanje na pripadnike 133. brigade u VRO “Maslenica”

23 siječnja, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Sjećanje na pripadnike 133. brigade u VRO “Maslenica”
Obljetnice
0

Događaji koji su prethodili operaciji “Maslenica” s kraja 1992. i početka 1993. godine, neučinkovitost međunarodnih snaga UNPROFOR-a koje su trebale pružiti sigurnost i zaštitu stanovništva u preostalim UNPA zonama i osigurati uvjete za stvaranje tzv. ružičastih zona u kojima je trebalo uspostaviti hrvatsku vlast, dovode do donošenja odluke hrvatskog državnog vrha o provedbi oružane operacije na području Novskoga Ždrila s ograničenim ciljem, sa svrhom ponovne uspostave prometne veze cestom između sjeverne i južne Hrvatske.

„Nekoliko dana nakon početka operacije “Maslenica” trebalo je osigurati dostignute crte bojišnice. S ciljem pojačanja snaga na širem području Zadra i Maslenice, načelnik GS HV-a general zbora Janko Bobetko 2. veljače 1993. zapovijeda OZ Gospić, da se odmah pristupi formiranju kombinirane bojne sastava ojačane satnije iz 1. gmtbr. i 1-2 satnije iz 133. mtbr. HV-a“, naglašava u svojim zapisima pukovnik Davor Peitl, s kojim sam ovih dana pričala upravo o provedbi VRO Maslenica, njenom značaju, ali i o nesebičnoj hrabrosti pripadnika 133. brigade koji su sudjelovali u njoj.

„Iz Otočca je tada krenuo konvoj s tri autobusa „Autoprijevoz“ Otočac s pratnjom od tri teretna vozila, a s pripadnicima zapovjedništva brigade na zadaću su krenula 123 hrvatska branitelja iz Otočca i 120 branitelja iz Gospića. Ove dvije satnije bile su iz sastava 1. bojne Otočac i 3. bojne Gospić. Satnija iz sastava 1. bojne popunjavala se gotovo u cijelosti dragovoljcima iz sve tri pješačke satnije s područja Otočca, Ličkog Lešća i Brinja. U sastav satnije uključen je i sanitetski tim s liječnicom dr. Milkom Čuljak, bolničarom i vozačem sanitetskog vozila. Satnija je imala ukupno 118 ljudi. Zapovjednikom satnije imenovan je Ivica Ivanišević. Zapovjednici vodova bili su: vod iz sastava 1. satnije sa zapovjednikom Nenadom Levarom, vod iz sastava 2. satnije Zdenko Kolak, vod iz sastava 3. satnije Pavica Borić. Do 16 sati 2. veljače 1993. u vojarni „Josip ban Jelačić“ u Otočcu završeno je formiranje i priprema satnije, a oko 17 sati u 3 autobusa i nekoliko kamiona koji su prevozili streljivo i opremu krenuli su preko Senja i Karlobaga za Seline.

Da bi osigurao kvalitetno dovođenje i podčinjavanje navedenih postrojbi, zapovjednik 133. brigade osobno je pratio konvoj iz Otočca, a uz njega je odredio još i bojnika Franju Jankovića, načelnika topništva, zapovjednika 1./133. motorizirane brigade natporučnika Zdravka Oreškovića, pomoćnika za logistiku satnika Mirka Posavija, te pomoćnika NŠ za ONP 133. brigade poručnika Zorana Jelinića. Iste večeri u Seline je autobusima „Autotransa“ Rijeka iz Gospića stigla i satnija iz 3. bojne 133. brigade, a oni su također imali nekoliko kamiona. Satnija je imala 120 ljudi, zapovjednik je bio Ivica Šerić, zapovjednik 1. voda Milan Vranešić, zapovjednik 2. voda Mile Milković, zapovjednik 3. voda Josip Valentić i zapovjednik voda za potporu Tomislav Marinac“, nastavio je sa sjećanjima pukovnik Peitl prebirući po svojim zapisima i fotografijama tog vremena, te nastavio – „Bili smješteni u Selinama i izravno su bili podređeni zapovjedniku bojne, pukovniku Damiru Tomljanoviću – Gavranu.

Satnija 133. brigade imala je vrlo zahtjevnu zadaću, a to je obrana dostignute crte u području Tulovih greda, a iz sastava 133. brigade s područja Otočca i Brinja i jednog dijela iz Gospića, organizirane su i smjene braniteljima na položaju u trajanju od 10 dana. Najteži dan bio je 2. ožujka kada pogibaju trojica hrvatskih branitelja, a dvoje je teško ranjeno. Poginuli su: narednik Ivica Jurčić (Ivanov), narednik Luka Pavelić (Franjin) i zapovjednik desetine, časnički namjesnik Milan Radošević (Jurin), a ranjeni su: Mile Filipović (Josipov) i Josip Jurković (Martinov). 21. ožujka uslijed topničkog djelovanja bio je ranjen zapovjednik satnije Ivica Ivanišević, a poginuo je branitelj Marko Rončević iz Kutereva. Zapovjedništvo 133. brigade tada za zapovjednika postavlja Gorana Jozinga. Zadaće na Maslenici trajale su do lipnja 1993. godine“

29. obljetnica VRO Maslenica bila je prekretnica u pravednome Domovinskom ratu, nedvosmislena poruka i hrvatskom narodu i velikosrpskom agresoru i cijelom svijetu da je Hrvatska imala izgrađenu snažnu oružanu silu i da smo bili spremni i sposobni osloboditi svoju zemlju, naglasio je na svečanosti obilježavanja ministar i potpredsjednik vlade RH Tomo Medved. S dostojanstvom i dubokim poštovanjem obilježava se svaka ratna obljetnica i one su podsjetnik da nam sloboda koju danas živimo nije darovana, da je krvlju plaćena!

Ovim zapisom sjećanja zapovjednika 133. brigade pukovnika Davora Peitla iskazujemo vječnu zahvalnost tadašnjim pripadnicima 133. brigade koji su hrabro sudjelovali u operaciji Maslenica, jer na njihovoj se hrabrosti i žrtvi temelji današnja Republika Hrvatska. Poginulima vječna slava a svim drugim pripadnicima hrvatskim braniteljima koji su na bilo koji način sudjelovali u ovoj akciji vječna zahvalnost i poštovanje.

Valja napomenuti da svih ovih godina tijekom kojih se obilježavala obljetnica VRO Maslenica pripadnici 133. brigade nikada nisu bili spomenuti niti pozvani na obilježavanje.

Zahvaljujem puk. Davoru Peitlu na odvojenom vremenu i iskreno želim da tijekom ove godine uspije prikupiti sredstva za izdavanje knjige pod nazivom „ 133. brigada/domobranska pukovnija HV (Brigada „BAN JELAĆIČ – OTOČAC“, jer ti zapisi zapravo su zapisi povijesti stvaranja slobodne i suverene Republike Hrvatske i ovih krajeva, koje ne smijemo nikada zaboraviti.

U Otočcu, 22. siječnja 2022.godine.

Usmeno kazivao: puk. Davor Peitl

Obradila: Nada Rogić

Comments are closed.

More in Obljetnice
Obilježena 32. Obljetnica osnivanja HDZ-a za Otočac

Danas je u Čoviću svečano i dostojanstveno, uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera, obilježena 32. obljetnica osnivanja HDZ-a za Otočac...

Close