Najnovije

Novi list: Amandmani “isisali” novac za promet i javnu rasvjetu u Otočcu

13 siječnja, 2021 | by G.N.P
Novi list: Amandmani “isisali” novac za promet i javnu rasvjetu u Otočcu
Politika
0

OTOČAC Na Silvestrovo prošle godine održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca na kojoj je izglasan proračun za 2021. godinu u iznosu od 93 milijuna kuna. Kako je prije toga i bila naglasila HDZ-ova većina novi proračun bio je krcat amandmana koji su imali za cilj veću skrb o starijima, uvjete za ostanak mladih, bolje uvjete za školovanje učenika, veće stipendije, skrb o braniteljskoj populaciji… Novi je proračun izglasan u 21.30 sati pa su članovi Gradskog vijeća tada krenuli na doček Nove godine.

Prva reakcija gradonačelnika Stjepana Kostelca (nezavisni) bila je „imamo proračun, ali kao da ga niti nemamo“, misleći na činjenice kako su prihvaćeni amandamani doslovno „isisali novac“ namijenjen za održavanje prometne infrastrukture i rasvjete za 17 mjesnih odbora.

-Većina u Gradskom vijeću Grada Otočca predvođena predsjednikom Gradskog vijeća, dr.sc. Branislavom Šutićem, prof., izglasala je Proračun Grada Otočca za 2021. godinu u kojem je za nerazvrstane ceste i njihovo uređivanje i održavanje (nasipavanje i asfaltiranje) te za održavanje javne rasvjete osigurala sredstva u iznosu od 0,00 kuna! Iznosi za Mjesne odbore osigurani u prijedlogu Proračuna za 2021. godinu izbačeni su amandmanima HDZ-a te su sredstva sa stavki Mjesnih odbora prebačena na Mjesni odbor Otočac u iznosu od 2.412.200 kuna i to isključivo za uređenje Ulice Dragutina Tadijanovića, rekao nam je gradonačelnik Stjepan Kostelac.

Gradonačelnik Kostelac u ovome vidi politički nepotizam jer u toj ulici živi zamjenik predsjednika otočkog HDZ-a Zlatko Cvitković – Bučilo. Pitajući za stav predsjednika GO HDZ-a Branislava Šutića dobili smo odgovor kako je u pitanju jedna „nakaradno izokrenuta priča i još jedna manipulacija s građanima Otočca“.

-Gradonačelnik Grada Otočca g. Stjepan Kostelac obmanuo je javnost i to čini skoro četiri pune godine. Stav je otočkog HDZ-a da se s gradskim novcem ne može sedam godina „kupovati“ naklonost građana i to na način da se npr. stalno popravlja jedna cesta, uz angažman istog izvoođača radova. Mi smo u proračunu prihvatili mnoge predložene stavke aktualne Gradske uprave, zalažemo se za napredak rada i izgradnju Dječjeg vrtića, želimo dati novu šansu mladima, povećat ćemo plaće Gradskoj upravi, odobrili smo kupnju novog službenog automobila, povećali smo porodiljne naknade… Naši amandmani su uglavnom socijalni, ali i razvojni. U korist naših građana i našega Grada. Uostalom, građani će uskoro reći što misle o svemu ovome, tvrdi Branislav Šutić.

Ulica razdora, asfalt kao privilegija

O temi gradskog proračuna na lokalnoj otočkoj televiziji TV Loki moglo se prije nekoliko dana gledati i slušati predsjednika Gradskog vijeća Otočca i predsjednika HDZ-a Otočca Branislava Šutića. Izdvajanje od preko 2 ,4 milijuna kuna za uređenje samo jedne gradske ulice u kojoj živi njegov zamjenik opravdava činjenicom kako je riječ o umirovljenom policajcu, dragovoljcu Domovinskog rata.

Nakon ovoga javili su se i mnogi dragovoljci Domovinskog rata. Ne osporavaju ratne zasluge potpredsjednika otočkog HDZ-a, ali pri tome drže kako je svaki dio Otočca i okolice zaslužio imati asfaltnu cestu. Bez obzira tko u tim ulicama živi.

Sada su u Otočcu krenule nesuglasice i u braniteljskoj populaciji jer se favooriziranjem jednog čovjeka i skrbi o ulici u kojoj on stanuje svakako se kosi s činjenicom kako niti danas mnogi branitelji s šireg područja Otočca nemaju tu „asfaltnu privilegiju“!

Animoziteti između Šutića i gradonačelnika Kostelca i stalne optužbe povremeno traju gotovo četiri godine i jedan su od razloga zbog kojih je politički inat „kumovao“ činjenici što je Otočac lani bio jedini grad u Hrvatskoj koje je funkcionirao „na kapaljku“ jer je Visoki upravni sud njihov proračun za 2020. godinu proglasio nezakonitim. Podsjećamo kako je i taj proračun usvojila HDZ-ova većina, uz koalicijske partnere.

Valja podsjetiti kako je isti sastav Gradskog vijeća Otočca lani donio proračun iz kojega su bile isključene mnoge neophodne stavke vezane uz razvoj gospodarstva, školstvo i socijalnu politiku, dok je kao najveći gradski problem nas prvome mjestu tada istaknuta gradnja-bazena!

M. Smolčić / Novi list

Comments are closed.

More in Politika
Sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca – 29. prosinca

OTOČAC – 16. sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca održati će se 29. 12. 2020. godine s početkom u 11,00 sati...

Close