Najnovije

Pitanja Kluba vijećnika stranke LiPO otočkoj gradskoj vlasti

23 prosinca, 2021 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Pitanja Kluba vijećnika stranke LiPO otočkoj gradskoj vlasti
Politika
0

Na adresu portala primili smo dopis Kluba vijećnika stranke LiPO u kojem su postavili pitanja aktualnoj gradskoj vlasti. Dopis objavljujemo u cijelosti.

Klub vijećnika stranke „LIPO“

Grad Otočac

Gradsko vijeće-4 sjednica-23.12.2021.

      Kako i dalje ne želite održavati javno sjednice gradskog vijeća nego e-sjednice, postavljamo vam javno pitanja za aktualni sat na koja očekujemo odgovor.

Pitanja za aktualni sat:

Od 01. 12. 2021. godine „Komunalac“ Otočac podignuo je cijenu vode  i odvodnje  za sve korisnike.  Gradonačelnik Goran Bukovac koji je predsjednik skupštine u „Komunalcu“ dao je suglasnost na povećanje cijene vode. Tako  se za jedan kubik vode za kućanstva sada mora platiti 47,01 kuna, a prijašnja cijena vode je bila 34,58 kuna. Da li je to božićni  poklon građanima Otočca? Zašto umjesto vaših silnih trošenja novca poreznih obveznika niste sufinancirali  jednim dijelom cijenu vode i tako pomogli našim građanima!

Zašto ste iz Statuta grada Otočca izbacili Odbor za proračun i niste na Gradskom vijeću oformili „Odbor za proračun“ koji raspravlja o proračunu i financijama grada. Zar je to vaša transparentnost? Tako je Otočac jedini grad u hrvatskoj koji nema Odbora za proračun!

Temeljem kojih  smjernica se sjednice gradskog vijeća održavaju online, jer je vidljivo, da se  na taj način  ne može voditi kvalitetna (odnosno nikakva) rasprava o bitnim i važnim temama, a vrlo značajnim za život i funkcioniranje  društva u cjelini  na području  grada Otočca. Vidljivo je i moguće održavanje i domjenka za 50-tak djelatnika grada Otočca, kao i direktora gradskih poduzeća i ustanova u hotelu“ Zvonimir“ i to uživo, dakle mogli ste održati i sjednicu Gradskog vijeća uživo. Postoji li razlog i molimo očitovanje?!

Tko je devastirao Forticu –  jedan od najljepših  lokaliteta grada Otočca i što ste poduzeli u svezi toga da zaštitite  prirodu i okoliš, pješačku stazu, crkvicu, staru kulu!

Nabrojite projekte koje ste osmislili i napravili za ovih 7 mjeseci vaše vladavine?

Nedavno ste skupa  sa županom ličko-senjske županije i gradonačelnikom Gospića u Otočcu otvorili Ured za Optimizam. Poslije toga su svi građani  Otočca  postali optimistični. Optimizam je zavladao u svim sferama društvenog i privrednog života u Otočcu. Građani Otočca pitaju koliko će se Otočana zaposliti u  uredu. Kada će biti raspisan natječaj i na kojoj lokaciji će Ured poslovati.

Proračun za 2022. godinu je tehnički neispravan. Na posljednjoj  sjednici GV  ukinuti su Ured gradonačelnika i Tajništvo tako da je sva aktivnost organizirana preko Jedinstvenog upravnog odjela. U proračunu za 2022. godinu  rashodi su i dalje razvrstani preko tri odjela  te bi se tako i morali knjižiti, a u stvarnosti više ne postoje. Takav proračun se ne može izvršavati i tehnički je neispravan odnosno nezakonit.

Proračun je nerealan odnosno napuhan. Za prvu polovicu 2021. godine izvršenje proračuna iznosi oko 23 milijuna kuna. To znači da će do kraja godine izvršenje iznositi najviše do 50 milijuna kuna. Proizlazi da grad ne može prihodovati oko 70 milijuna kuna razlike pa makar to bili i EU  fondovi. Objavljivanje natječaja, prijava, dobivanje odluka, ugovaranje i realizacija da bi se povukli novci trebalo bi više od godine dana. Zato je proračun nerealan i ovakav neostvariv.

Zbog navedenog klub vijećnika neće podržati ovaj proračun i biti će suzdržan.

Zahvaljujemo vam se što ste u proračunu za 2022. godinu uvrstili  sve naše projekte  i pitamo vas hoćete li ih znati i moći realizirati za vrijeme svoga mandata. 

Klub vijećnika stranke „ LIPO „

  1. Mr,sc, Suzana Bižanović
  2. Stjepan Kostelac, dr.vet.med.
  3. Ivan Miletić, dr.stom.
  4. Josip Grčević
  5. Josip Žanić

Comments are closed.

More in Politika
Sazvana 4. e-sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca

OTOČAC – Za četvrtak, 23. prosinca 2021. s početkom u 11,00 sati sazvana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Otočca...

Close