Najnovije

Priopćenje iz Ureda Gradonačelnika: Kako Šutić pomaže starije i nemoćne?

8 siječnja, 2021 | by G.N.P
Priopćenje iz Ureda Gradonačelnika: Kako Šutić pomaže starije i nemoćne?
Priopćenja
0

Na adresu portala primili smo priopćenje iz Ureda Gradonačelnika Grada Otočca Stjepana Kostelca koje objavlujemo u cijelosti.

Dr.sc. Branislav Šutić, prof.  i Gradsko vijeće gotovo pune četiri godine, planirana sredstva za rad i djelovanje javne ustanove socijalne skrbi „Centra za pomoć u kući Otočac“ skidaju s planiranih 121.000,00 kuna na 0,00 kuna. Planirana sredstva za plaće djelatnika Centra, uzimaju se i dodjeljuju Hrvatskom crvenom križu – Gradskom društvu Crvenog križa Otočac. Glavni razlog, izgovor i opravdanje tom činu je to da jedino i isključivo Crveni križ brine o korisnicima i dijeli im hranu i higijenske potrepštine, dok Centar navodno zatvara oči pred potrebitima.

Crveni križ i Centar za pomoć u kući Otočac imaju bliske i srodne, a opet različite obrise poslova, a njihova različitost potječe i već i iz samo pravne osnove, odnosnu registraciji njihovih djelatnosti. Dok jedni dijele hranu, drugi vode brigu o 50 starijih i nemoćnih osoba po selima i pomažu im u kućnim poslovima, a mi smatramo da bi najljepše bilo kada bi potrebe za takvim skrbima bile svedene na minimum i kada ne bi ni bilo potrebe za njima, no nažalost to je nemoguće.

Bitna činjenica je ta da se Centar ne financira isključivo iz Proračuna Grada Otočca već se financira i sredstvima iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odnosno Ministarstva rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kao i sredstvima koje im uplaćuju njihovi korisnici. Grad Otočac svojem proračunskom korisniku, Centru  za pomoć u kući (kao i svim ostalim proračunskim korisnicima), osigurava samo sredstva za plaće djelatnika. Zato ne isplatom plaća propadaju  sredstva  koja dobivaju od ministarstva i nema rada sa starijim osobama.

Što se tiče stavke s koje se isplaćuju poklon bonovi umirovljenicima povodom Božića i božićnih blagdana, sredstva su povećana s 200.000,00 kuna na 800.000,00 kuna, a u prethodne dvije godine isplaćena sredstva po zaprimljenim zahtjevima umirovljenika s područja Grada Otočca iznosila su godišnje oko 20.000,00 kuna. Kako su sredstva strogo namjenska, ne mogu biti korištena i isplaćena u druge svrhe, ona ostaju „zaleđena“ i neiskorištena, čemu onda to povećanje?

Subvencija prijevoza učenika povećana je sa 190.000,00 kuna na 500.000,00 kuna što je opet nepotrebno jer Grad Otočac svake godine sklapa ugovor s prijevoznikom koji vrši uslugu prijevoza učenika te je planirani i predloženi iznos dostatan, procijenjen na temelju prijedloga Ugovora dostavljenog od strane izvršitelja usluge odnosno prijevoznika i već  potpisanih ugovora.

Pučka kuhinja za stare, same, nemoćne i socijalno ugrožene građane Grada Otočca? Nova stavka u Proračunu Grada Otočca od milijun kuna  za koju ne znamo tko bi ju koristio i može li se ona uopće isfinancirati kroz Proračun Grada Otočca. Da li je to plan HDZ-a, da vodi ovaj Grad prema neimaštini, gladi i bijedi?

Cilj Branislava Šutića i većine u Gradskom vijeću je što više novaca poreznih obveznika zamrznuti na pojedinim stavkama proračuna i da se ništa ne radi kako bi mogao optužiti izvršnu vlast  za loše izvršavanje proračuna.

Ured gradonačelnika

Comments are closed.

More in Priopćenja
7 novooboljelih, 9 osoba izliječeno

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od COVID-19, 9 osoba je izliječeno.  3 oboljele osobe su...

Close