Najnovije

ZAŽELI_na samom kraju

24 rujna, 2021 | by G.N.P
ZAŽELI_na samom kraju
Sponzorirani članak
0

Projekt „Zaželi – Program zapošljavanja žena“ kojemu je cilj bio unaprijediti položaj žena na tržištu rada na samom je kraju. Projektom koji provode jedinice lokalne samouprave te neprofitne organizacije promiče se socijalna uključenost i sprječavanje siromaštva, na način da žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada skrbe o starijim osobama u nepovoljnom položaju. Projekt je odjeknuo na nacionalnoj razini pa se tako i Grad Otočac može pohvaliti kao jedan od gradova koji se uključio u provedbu socijalno osjetljivog projekta. U aktivnosti zapošljavanja na razini Republike Hrvatske uloženo je do sada 1,8 milijardi kuna u dvije faze raspisanih natječaja. S obzirom na uočene potrebe za skrbi ali i zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je mogućnost raspisivanja i treće faze projekta u perodu od 2021. do 2027. godine.

Na razini grada Otočca projekt se provodio u svim prigradskim naseljima kao i samom gradu. Podsjetimo, sudionice projekta, nezaposlene žene u dobi od 45 – 50  godina, dvije godine su skrbile o 52 stalna korisnika, starijim i nemoćnim osobama. Osim podjele higijenskih potrepština, svakodnevnih kućanskih poslova, prijevoza do doktora ili obavljanja drugih poslova, sudionice su korisnicima pružile mnogo više. Kroz provedene intervjue obje ciljane skupine, saznali smo da je projekt svima bio više od posla jer je većina razvila gotovo obiteljske odnose. S obzirom da su se sudionice projekta osposobile za gerontodomaćicu, vjerujemo kako će dobar dio njih nastaviti pružati iste usluge u vlastitom angažmanu, kroz obrt, udrugu ili neki drugi pravni oblik.

Projekt ukupne vrijednosti 1.723.165,58 kn u potpunosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Comments are closed.

More in Sponzorirani članak
Pomoć potrebitima pružena i u vrijeme korone

Unatoč epidemiji COVID-19 virusa, deset zaposlenih žena u okviru projekta „Zaželi-program zapošljavanja žena“, pomagalo je krajnjim korisnicima projekta. Tijekom protekla...

Close