Najnovije

Turizam u 2017.: 35% više dolazaka, a vladajuća većina u GV-u zaustavlja njegov razvoj

13 veljače, 2018 | by G.N.P
Turizam u 2017.: 35% više dolazaka, a vladajuća većina u GV-u zaustavlja njegov razvoj
Politika
0

OTOČAC – Danas  je u prostorijama Turističke zajednice Grada Otočca održana sjednica Turističkog vijeća i sjednica Skupštine Turističke zajednice Grada Otočca. Na dnevnom redu bilo je izvješće o radu TZG Otočca za proteklu godinu te  analiza turističke sezone. Razmatralo se je i izvješće Nadzornog odbora o financijskom poslovanju te izvršenju programa rada u protekloj godini kao i rebalans za 2018. godinu. Doneseni su i usvojeni prijedlozi te slijedeći zaključci:

–   Na zamolbu privatnih iznajmljivača predlaže se  povratak kategorizacije Ličkog Lešća u razred C te se upućuje Gradskom vijeću na razmatranje i donošenje odluke.

–  Usvojen je i  rebalans programa rada gdje su se ukupno planirana sredstva  bazirala na najveće manifestacije u Gradu i Županiji (Eko etno Gacka, Advent u Otočcu) te netom održane mačkare u Gackoj.

–  Sredstva su predviđena i za online komunikaciju – tj. održavanje web stranice i offline komunikaciju – tisak karte grada , suvenira i , sukladno sredstvima, minimalan reprint tiskanog materijala.

Prihvaćeno je i godišnje izvješće o radu TZG Otočca koje bilježi vrlo pozitivne rezultate, a o  kojima govore slijedeće brojke:

–      Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista e-Visitor, u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2017. godine na području Turističke zajednice Grada Otočca zabilježio je ukupno 41.266  dolazaka turista koji su ostvarili 50.090 noćenja, što u odnosu na ostvareni turistički promet u istom razdoblju prošle godine znači 35% više dolazaka i  21% više ostvarenih noćenja. 

–      Zaključno s datumom 31. prosinca 2017. godine premašen je ukupno planirani broj noćenja za ovu godinu i cjelogodišnji ostvareni broj noćenja za 2016. godinu.

–      Ukupno u hotelskom smještaju registrirano je 247 postelja.

–      Smještajni kapaciteti u privatnom smještaju ponovo su povećani te se na dan 31. prosinca 2017., bilježi 75 registriranih privatnih iznajmljivača, dok se u 2016. godini taj broj kreće oko 67 iznajmljivača što je 13% više u odnosu na 2016. godinu.

–      Ukupni kapacitet iznosi 321 soba i 748 kreveta što je 40% povećanje u sobama i 55% povećanje u posteljama  u odnosu na 2016 godinu, kada je u istom periodu bilo 229 soba i 481 postelja.

–      Znatan broj iznajmljivača vrši prekategorizaciju objekata, čime se dobiva kvalitetniji smještaj pa je smanjen broj soba za iznajmljivanje, a povećan broj registriranih apartmana i kuća za odmor. Predviđamo da će i u narednoj godini broj privatnih iznajmljivača i dalje rasti, jer je zadržan uzlazni trend posjeta turista našoj destinaciji

–      Prema evidenciji poduzeća Gacka d.o.o., ukupno je do 31. prosinca 2017.,prodano je ukupno 1947. ribolovnih dozvola.

–      Velebitsko Utočište za mlade medvjede u Kuterevu,  prema informacijama voditelja, dobro je posjećeno i ukupan broj posjetitelja se kreće oko 20.000 tisuća.

–      Sve manifestacije i zadaće odrađene sukladno Programu rada za 2017.

Podsjetimo još i to da je predsjednik Gradskog vijeća Branislav Šutić na prijedlog predsjednice kluba vijećnika HDZ-HSLS-HSP Vlatke Ružić donio Odluku o smanjenju sredstava financiranja iz Proračuna Grada Otočca sa 450.000 na samo 150.000 kuna. Ovom odlukom paraliziran je rad Turističke zajednice Grada Otočca i donesena odluka štetna je za  razvoj turizma na području Otočca i Gacke.

TZG Otočca / G.N.P

Comments are closed.

More in Politika, Turizam
Sutra sjednica Turističkog vijeća TZG Otočca – Nužan rebalans!

OTOČAC – Sutra će se održati sjednica Turističkog vijeća Turističke zajednice Grada Otočca. Na dnevnom redu sjednice naći će se...

Close