Najnovije

Godina 2017. Međunarodna godina održivog turizma za razvoj

27 kolovoza, 2017 | by G.N.P
Godina 2017. Međunarodna godina održivog turizma za razvoj
Turizam
0

Ujedinjeni narodi su 2017. godinu proglasili međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj. Rezolucija koja je usvojena još u prosincu 2015. godine naglašava važnost međunarodnog turizma u očuvanju kulturne baštine te poticanju razumijevanja različitih kultura. Za organizaciju i provedu ove inicijative zadužena jeSvjetska turistička organizacija (UNWTO).

Turizam je  uključen u ciljeve održivog razvoja pod tri točke:
– promicanje kontinuiranog i održivog gospodarskog rasta, produktivno zapošljavanje i pristojan posao za sve,
– održiva potrošnja i proizvodnja,
– očuvanje i održivo korištenje oceana, mora i morskih resursa za održivi razvoj.

Povodom obilježavanja Međunarodne godine održivog turizma za razvoj, UNWTO objavila je promotivni video te brošuru pod nazivom “Savjeti za odgovornog putnika”.

„Savjeti za odgovornog putnika“ napravljeni su na osnovu UNWTO-vog Globalnog etičkog kodeksa za turizam, a sastoji se od načela priređenih s ciljem da budu vodič glavnim sudionicima u razvoju turizma. Između ostalih, savjetuju putnike kako se ponašati i snalaziti u stranim destinacijama te govori o imperativu poštovanja domaćina i zajedničke baštine, ekološkoj osviještenosti, važnosti informiranosti putnika te njihovoj obzirnosti prema nacionalnim zakonima i propisima.

U materijalima se naglašava  kako putnička kultura nalaže da se potiče nacionalno i lokalno gospodarstvo, kupovinom domaćih rukotvorina i proizvoda. Na taj način se promiče i lokalno obrtništvo, a kupnja i konzumacija autohtonih proizvoda od tradicijskih suvenira sve do gastronomske ponude, pomaže u stvaranju prepoznatljivosti destinacije i ujedno potiče rast i razvoj malih obrtnika.

MINT / G.N.P

Comments are closed.

More in Turizam
2. Trk uz Gacku – Program održavanja utrka

OTOČAC – Grad Otočac, Turistička zajednica Grada Otočca i Zajednica sportskih udruga Grada Otočca organiziraju 09.09.2017. povodom proslave dana Hrvatskog...

Close