Najnovije

Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske

17 rujna, 2020 | by G.N.P
Google i Hrvatska turistička zajednica omogućuju online uvid u bogatu nematerijalnu baštinu Hrvatske
Turizam
0

Hrvatska tradicija sa srcem

Zagreb – Hrvatska je jedna od zemalja s najvećim brojem predmeta nematerijalne kulturne baštine na popisu UNESCO-a, a kroz suradnju Google Arts & Culture i Hrvatske turističke zajednice omogućen je online uvid u bogatu hrvatsku nematerijalnu baštinu koja je od sada dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku. U projektu sudjeluju i Muzej za umjetnost i obrt te Muzej Sinjske alke koji su tako postali dijelom više od 2000 kulturnih institucija iz 80 zemalja koje sudjeluju u projektu Google Arts & Culture.

„Ovo je prvi veliki i sveobuhvatni projekt Hrvatske turističke zajednice i Googlea koji na inovativan način promovira hrvatsku nematerijalnu baštinu. U sklopu ovog projekta globalnoj smo publici otkrili 25 hrvatskih nematerijalnih tradicija koje će, siguran sam, doprinijeti daljnjem pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije bogate i raznolike ponude s naglaskom na našu kulturno povijesnu baštinu kojom se svi izrazito ponosimo“, izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, nadodavši kako je turistički proizvod kulture jedan od važnijih motiva dolaska turista u razdobljima pred i posezone. 

Nematerijalna kulturna baština  koja se odnosi na tradiciju ili žive izraze koji se prenose s jedne generacije na drugu ovim projektom Googlea i HTZ-a prikazana je kroz četiri sekcije, odnosno kroz poznavanje zanata, narodne pjesme i ples, svečanosti te hranu.

Korištenjem značajke Street View ljudi diljem svijeta mogu virtualno kretati po mnogim mjestima koja oduzimaju dah, a samo jednim klikom saznati dodatne informacije o hrvatskom blagu ili uroniti u fotografije visoke razlučivosti. Obiđite blistavu obalu i zaronite u kristalno čisto Jadransko more, istražite Korčulu, dom plesa mačeva Moreške ili otputujte do Omiša, gdje se održava Festival dalmatinskih klapa. Svratite na otok Lastovo, poznato po prirodnim ljepotama, venecijanskoj arhitekturi iz 16. stoljeća kao i tradicionalnom događaju – lastovskoj pokladi ili karnevalu. Svakako ne propustite posjetiti Dubrovnik i njegovu okolicu, jedno od najistaknutijih turističkih odredišta Mediterana.

Web stranica „Croatia: Hearts & Crafts“, u sklopu koje su objavljene fotografije, video materijali i sve ostale informacije o hrvatskoj nematerijalnoj baštini, dostupna je putem ove poveznice.

HTZ / A.L.G

Foto: HTZ / Ivo Biočina

foto: HTZ

Comments are closed.

More in Turizam
Malo o turističkim brojkama Otočca i Gacke

OTOČAC – Ovogodišnju turističku sezonu zaista ćemo upamtiti i to ponajviše jer se je odvijala u uvjetima pandemije koronavirusa. Prema...

Close