Najnovije

Hoće li porasti boravišna pristojba?

27 srpnja, 2017 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Hoće li porasti boravišna pristojba?
Turizam
0

Foto: mint.hr

Ova vijest, kako prenosi Jutarnji list, zasigurno neće izmamiti osmjehe onih koji se bave turizmom, pa tako niti onih turističkih iznajmljivača u Otočcu i Gackoj.  Ministar Cappelli se je nedavno nespretno “dokazao” da mu rijeka Gacka nije suviše poznata, pa tako niti turizam u Gackoj koji bilježi sjajne ovogodišnje rezultate.  Međutim,  mogućnost povećanja boravišne pristojbe zasigurno nikoga ne veseli, osim možda samog ministra.

Dva dana prije nego što se na sjednici Vlade u četvrtak trebalo naći već dogovoreno povećanje boravišne pristojbe za jednu kunu, iza kulisa odvijala se prava mala drama između udruga turističkog sektora i zakonodavca kako prenosi Jutarnji list.

Naime, s obzirom na to da je Ministarstvo turizma već pripremilo svu dokumentaciju o povećanju pristojbe te da je ona, vrlo vjerojatno, u četvrtak trebala biti prihvaćena, predstavnici turističkog sektora koji se tom povećanju a priori protive – Udruge poslodavaca u hotelijerstvu, Kamping udruženja Hrvatske, Sektor za turizam HGK i Udruga za ugostiteljstvo i turizam pri HUP-u – za jučer u 11 sati sazvali su press konferenciju na kojoj su dodatno namjeravali pojasniti argumente protiv njena povećanja.

No, u utorak kasno navečer, novinarima je najednom stigla obavijest kako se presica odgađa “zbog daljnjih konzultacija s Ministarstvom turizma i Vladom RH na temu boravišne pristojbe i drugih ključnih izazova turističke industrije”.

Kako doznajemo od nekih sugovornika iz turističkog sektora, presica je navodno odgođena jer se u priču umiješao premijer Andrej Plenković koji je za srijedu, dakle dan prije odluke o povećanju boravišne pristojbe, odlučio sazvati sastanak s predstavnicima udruga u turizmu kako bi dalje razgovarali o ovoj temi. Na tom sastanku u ime Vlade bi s hotelijerima i turističkim radnicima trebala razgovarati potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

Nejasno je pritom što to znači za sudbinu povećanja boravišne pristojbe i hoće li te odluke u četvrtak uopće biti na sjednici Vlade, kako je ranije bilo planirano. Iz Ministarstva turizma neslužbeno doznajemo da je kompletna odluka o povećanju već pripremljena i dostavljena za proceduru, pa što se tiče njih i ministra Garija Cappellija – prepreke da se pristojba u četvrtak donese formalno-pravno i nema.

Osim ako se nakon sastanka s Martinom Dalić nešto ne promijeni…

Jutarnji list

Comments are closed.

More in Turizam
“Kanuom po Gackoj” u emisiji Ritam ljeta na HRT 1

Protekli tjedan ekipa HRT-a, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Otočca, snimila je prilog – kanuom po Gackoj. Kao dobar...

Close