Najnovije

Početak turističke sezone 2020. i novosti u turističkoj ponudi parka prirode Velebit

12 ožujka, 2020 | by G.N.P
Početak turističke sezone 2020. i novosti u turističkoj ponudi parka prirode Velebit
Turizam
0

Otvorenjem uvale Zavratnice za posjete, počela je nova turistička sezona za Javnu ustanovu Park prirode Velebit. Ove godine, osim već poznate ponude, pripremili smo i neke novitete.

Nastavak turističke ponude

Uvala Zavratnica, poučne staze i turistička vođenja

U blizini Jablanca nalazi se jedna od najljepših uvala hrvatske obale – Zavratnica. Zbog svojih prirodnih vrijednosti još 1964.g. proglašena je „značajnim krajobrazom“.

Od Jablanca je dijeli oko 1 kmhoda prekrasnom šetnicom uz more. Do uvale se može doći i iz sela Zavratnica, spuštajući se označenom stazom od vidikovca.

Sezona u uvali Zavratnici traje od 01. ožujka do 31. listopada. Cijene ulaznica se nisu mijenjale tako da grupna ulaznica iznosi 20,00/osobi, dok je individualna ulaznica 30,00/osobi. Djeca do 7 godina uz pratnju odrasle osobe imaju slobodan ulaz.

U ponudi također imamo nekoliko poučnih staza: Terezijana, Kudin most, Starigrad Senjski – Donja Klada, te staza u uvali Zavratnici.

Edukativna vođenja nudimo na navedenim stazama kao i na pojedinim lokalitetima u Parku. Do sada je najveći interes posjetitelja bio za vođenjima na poučnim stazama Terezijani (gdje nudimo dužu i kraću turu vođenja), te na poučnoj stazi Kudin most na rijeci Krupi.

Više informacija o turističkoj ponudi u Parku se može naći na našim Internet stranicama: www.pp-velebit.hr.

Nova signalizacija

Kao dio priprema prije početka sezone trenutno postavljamo novu signalizaciju na cestama do pojedinih zanimljivih turističkih lokaliteta koje imamo u ponudi (do uvale Zavratnice, pojedinih poučnih staza i sl.). Također trenutno radimo na zamijeni dotrajalih ili srušenih oznaka koje su uništene zbog utjecaja vremenskih prilika u zimskom razdoblju.

„Tjedan odmora vrijedan“

„Tjedan odmora vrijedan“ je promotivna akcija Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma kojom se u tjednu od 10. do 19. travnja 2020.g. omogućuje građanima Hrvatske da posjete i upoznaju druge dijelove naše zemlje uz dodatne popuste na mnoge turističke proizvode, od smještaja, prijevoza, znamenitosti i sl.

Naša Ustanova se također uključila u ovu akciju na način da ćemo u navedenom razdoblju dati 50 % popusta na ulaznice u uvalu Zavratnicu.

Lika Destination

Naša Ustanova je dio Klastera Lika Destination kojemu je cilj brendiranje i promoviranje Like kao posebne turističke destinacije.Zajedno sa Klasterom Lika Destination i ostalim zaštićenim područjima u destinaciji Lika bilismo uključeni u formiranje zajedničke ulaznice s ciljem poticanja duljeg zadržavanja turista na ovom području. Kupnjom ove ulaznice posjetiteljima je omogućen ulaz u slijedeća zaštićena područja: NP Plitvička jezera, NP Paklenica, NP Sjeverni Velebit, uvalu Zavratnicu (PP Velebit), Pećinski park Grabovaču, Baraćeve špilje, Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda, te u Memorijalni centar „Nikola Tesla“.

Govoreći o destinaciji Lika, radi se o destinaciji koja obuhvaća područje Ličko-senjske, Karlovačke i Zadarske županije, a s obzirom da se gotovo 60% površine destinacije nalazi u ekološkoj mreži NATURA 2000, naglasak je na zaštićenim područjima prirode. S obzirom na činjenicu da Nacionalni park Plitvička jezera godišnje posjeti 10% svih turista koji posjete Republiku Hrvatsku, namjera je uz pomoć njegovog popularnog brenda na održiv način brendirati ostatak destinacije koji je turistima manje poznat, a također bogat prirodnim ljepotama.

Cerovačke špilje su do daljnjega zatvorene za posjete zbog provođenja projekta „Centar izvrsnosti – Cerovačke špilje“.

Novo u ponudi

Suradnja sa Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru

Sa Odjelom za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru imamo dobru višegodišnju suradnju koju planiramo nastaviti i dalje.

Ustanova je u posjedu drvene kućice koja je postavljena u blizini hostela Baške Oštarije i koju planiramo uz kreativnu pomoć studenata Odjela za nastavničke studije vizualno urediti za posjete i edukaciju djece kroz stvaranje zanimljive priče o Vili Velebita.

Turistički vlak na Baškim Oštarijama

Kao donaciju od NP Plitvička jezera dobili smo 1 turistički vlak koji će upotpuniti našu ponudu na Baškim Oštarijama. Vlak će voziti posjetitelje do pojedinih zanimljivih lokaliteta. Sastavni dio vlaka je audio oprema pomoću koje će posjetitelji sjedeći u vlaku slušati informacije o području kojim prolaze. Vlak će biti oslikan velebitskim motivima.

Vlak će biti servisiran i opremljen zahvaljujući zajedničkim sredstvima NP i PP. Općina Karlobag će osigurati garažu za vlak.

Nove edukativne staze na Baškim Oštarijama

Predstavnici Hrvatskih Šuma, UŠP Gospić prepoznali su turistički potencijal Baških Oštarija te su kroz Program ruralnog razvoja RH izgradili dvije počne staze: poučnu stazu „Pod Filipov kuk“ i počnu stazu „Stupačinovo-Veliki Papratnjak“ na čijoj se trasi upravo nalazimo.

Poučna staza „Pod Filipov kuk“ dobila je ime po najjužnije kuku u nizu Dabarskih kukova, koji je ujedno pogodan za alpinizam i penjanje. Na početku staze nalazi se cret Ljubica i istoimeni potok, a na kraju staze se nalazi izvor Crno vrilo s malim jezerom.

Poučna staza „Stupačinovo-Veliki Papratnjak“ za svoj početak ima zaseok Stupačinovo i gleda na prekrasnu vizuru Kize i Dabarskih kukova.

Obje staze su opremljene informativno-edukativnim tablama i kao takve biti će iskorištene za nova edukativna vođenja.

Obilježavanje važnih datuma i izložba Diverterra

Nismo zaboravili niti na naše najmlađe. Tako će pojedine aktivnosti biti usmjerene prema njima. Bliži nam se Svjetski dan šuma (21.03)i Svjetski dan zaštite voda (22.03),te smo tom prigodom pripremili edukativnu prezentaciju o važnosti šume i vode za učenike lokalnih osnovnih škola.

Osim toga, u razdoblju od 20. do 30. travnja mobilna izložba „Diverterra“ stiže u našu Javnu ustanovu zahvaljujući Zavodu za zaštitu okoliša i prirode i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. „Diverterra„ je zamišljena kao prenosiva izložba s multimedijalnim i hologramskim sadržajima u proširenoj stvarnosti, a namijenjena je djeci predškolske i mlađe školske dobi. Kroz izložbu obrađeno je 37 tema iz područja zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti. Kroz izložbu simbolično ćemo obilježiti Dan planeta Zemlje.

Društvene mreže

Aktivni smo i na društvenim mrežama (Facebook, Instagram). Trenutno je Facebook naša glavna platforma za dijeljenje informacija i zanimljivosti iz Parka. U proteklih 6 mjeseci stekli smo oko 1500 novih pratitelja, te ih sada ukupno ima preko 21 000.

Novi edukativni letci Uz sve aktivnosti trudimo se izrađivati promotivne i edukativne materijale. Tako smo izradili 2 letka koja opisuju dva potpuno drugačija, ali jednako važna staništa: vlažno stanište i stanište stijena i točila. Uz predivne fotografije opisani su pojedini atraktivni lokaliteti i biljke koje tamo rastu.

Comments are closed.

More in Turizam
Edukacija za male iznajmljivače

OTOČAC – Turistička zajednica grada Otočca u suradnji sa Savjetovalištem za obiteljski smještaj Interligo d.o.o. organizira ove godine drugu po...

Close