Najnovije

Književni susret otočkih srednjoškolaca s Milanom Kranjčevićem

21 studenoga, 2021 | by G.N.P
Književni susret otočkih srednjoškolaca s Milanom Kranjčevićem
Vijesti
0

OTOČAC – Povodom Mjeseca hrvatske knjige, protekli je tjedan u Srednjoj školi Otočac gostovao zavičajni književnik Milan Kranjčević, član Društva hrvatskih književnika. Književnom susretu nazočili su učenici prvog razreda gimnazije, trećeg razreda obrazovnog programa ekonomist, četvrtog razreda obrazovnih programa ekonomist i poslovni tajnik, knjižničarka Ankica Babić te nastavnice hrvatskoga jezika Snježana Orešković i Manja Kostelac-Gomerčić.

Predstavljajući uvodno autora, nastavnica Kostelac-Gomerčić naglasila je bogatstvo njegova autorskog opusa, brojnost književnih i stručnih djela te uredničkih projekata. U tome je slikovito pomogla i pripremljena mala izložba književnikova opusa, kao i prateći plakat koji su izradile učenice četvrtog razreda obrazovnog programa ekonomist Marinela Rožman i Marta Orešković.

Učenici su književniku postavljali različita pitanja, primjerice, kako je počeo pisati, kako njegovo stvaralaštvo doživljava šira javnost, što mu je osnovni izvor inspiracije, koliko književnici zarađuju, kako je skupljao podatke za „Kako se nekada živjelo i radilo u Gackoj“, kako je nastao Gačanski park hrvatske memorije i hoće li ponovno oživjeti ‘Nanču i Malču’, fiktivne likove iz humoristične radijske komedije. Učenike je najviše iznenadio odgovor da je od bavljenja književnošću zaradio – nula kuna, a fascinirao detalj da je „Ričnik gacke čakavšćine“ završio u svega godinu dana, mada je riječ o izuzetno opširnom jezičnom priručniku, ocijenjenom superlativima u znanstvenim krugovima. Kranjčević je naglasio da se njegovo pisanje dogodilo slučajno, a da se određeni faktori nisu poklopili, primjerice, ohrabrenje njegove ‘književne roditeljice’ nastavnice Snježane Orešković, zapravo ga ne bi ni bilo.

Učenici su zahvalili književniku na dolasku i s nestrpljenjem čekaju sljedeći književni susret. Svrha ovog gostovanja bila je upoznati učenike sa stvaralaštvom poznatog domaćeg književnika, osvijestiti koliko je važna zavičajna književnost te motivirati i poticati učenike na čitanje i literarno stvaralaštvo.

SŠ Otočac

foto: SŠ Otočac

Comments are closed.

More in Vijesti
Obilježavanje 30 godina od stradanja civila u mjestu Dabar

OTOČAC / DABAR – Dana 21. studenoga (nedjelja) u mjestu Dabar obilježit će se 30 godina od stradanja civila kada...

Close