Najnovije

Milinović u Otvorenom: “Apsolutno sam protiv postroženja mjera jer se sadašnje mjere ne provode”

25 studenoga, 2020 | by G.N.P
Milinović u Otvorenom: “Apsolutno sam protiv postroženja mjera jer se sadašnje mjere ne provode”
Vijesti
0

Ličko-senjski župan dr. Darko Milinović gostovao je u sinoćnjoj HRT emisiji Otvoreno u kojoj su gostovali još i Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za medicinu rada, Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava, Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zadar, Matija Posavec, župan Međimurske županije. Župan Milinović osvrnuo se je na aktualnu temu uvođenja novih mjera, odnosno uvođenju lockdowna te obaveznom cijepljenju. U nastavku donosimo komentare župana Milinovića na aktualnu temu.

Apsolutno sam protiv postroženja mjera jer se sadašnje mjere ne provode

“Ne zabrinjava me ništa posebno u županiji, Ličko-senjska se uklapa u prosjek Hrvatske. Zabrinulo me prije nekoliko dana, imali smo prodor u jedan privatni dom za starije osobe sa psihičkim poteškoćama, od 157 je 127 pozitivnih. Danas borbi protiv korone u Hrvatskoj štete dvije stvari, jedna je panika, a druga je politizacija. To su dvije situacije koje trebamo iskorijeniti. Da se osvrnem na nove mjere koje su najavljene, ja sam apsolutno protiv postroženja mjera. Imam ja nekakvog iskustva kao ministar zdravstva, bio sam ministar kad je bila pandemija svinjske gripe. Ja sam kao ministar zdravstva zabranio pušenje u svim zatvorenim prostorima, to je trajalo pet-šest mjeseci. Bio sam u jednom noćnom klubu, mogu reći kojem jer više ne postoji – People’s. Na jednom rođendanu, kao ministar, zabranjeno pušenje. Do 3-4 ujutro. U 12 sati negdje oko mene ljudi puše. Ja sam se pokušao malo maknuti, da me baš ne uslikaju, sutra sam poslao inspekciju Ministarstva zdravstva, otišla je tamo i zatvorila klub na sedam dana. Mi danas postrožavamo mjere, a ove mjere koje su do sada važeće se ne pridržavaju. To je osnovni problem širenja virusa. Da smo imali da je zatvoren najpoznatiji zagrebački kafić zbog nepoštivanja mjera, to bi odjeknulo. Onda bi ovaj drugi razmišljao kako se ponašati”, govori Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije.

“Ja mislim da su mjere koje su sada na snazi dovoljne, ali sam za kažnjavanje onih koji se mjera ne pridržavaju”, dodao je Milinović.

Protiv strogih mjera u svim županijama

“Ja imam potpuno drugu viziju uvođenju novih mjera. Varaždinska i Međimurska županija su danas vrh u Hrvatskoj. Ajmo reći da je Vukovarska ili Ličko-senjska na minimumu oboljelih. Zašto bi, to je logično pitanje, zatvorile rad kafića kao što je to u ovom trenutku opravdano u Međimurskoj ili Varaždinskoj? Ja pozivam Stožer da razmisli da donosi mjere po uzoru na najbolje stojeće županije. Ajmo i tu upotrijebiti decentralizaciju. Ja mislim da u Ličko-senjskoj županiji zatvarati kafiće, a posebno rad do 22 sata, mislim da je to irelevantno. Uzmimo najbolju županiju i minimalne mjere, a drugi će župani predložiti druge mjere”, rekao je Milinović.

O lockdownu i o cijepljenju 

“Koristimo se svojim iskustvima, kad smo mi uveli lockdown 19.3., znate li koliko je tada bilo novozaraženih? 105. Danas u Ličko-senjskoj županiji u tri dana imate 105. Mi smo uveli lockdown. Trajao je dva mjeseca, koštao je osam milijardi kuna. Znate li koliko ovaj može trajati? Do početka cijepljenja. Ima li država za to sredstva? Teško, a uvijek moramo balansirati između toga i zdravlja. Država mora reći onda da je to do početka cijepljenja”, rekao je Milinović.

Što se tiče cijepljenja Milinović se je osvrnuo: “Da se mene pita ja bih naredio cijepljenje jer sam prebolio to i znam što to znači. Ali teško je reći da bi cijepljenje trebalo biti obvezno. Imam ja drugi prijedlog – oni koji se neće cijepiti pa obole, neće biti dopunsko 100 kuna, nego 1100. Nečime ih morate motivirati.”

Cijelu snimku možete pogledati na vijesti.hrt.hr

HRT / index.hr

foto: screenshot HRT

Comments are closed.

More in Vijesti
CRVENKAPICA – Online predstava za djecu

Udruga Mala opera u suradnji s Gackim pučkim otvorenim učilištem Otočac predstavlja projekt Opera u gostima u sklopu kojeg je moguće pogledati opernu predstavu Crvenkapica. Predstava je...

Close