Najnovije

Ministarstvo kulture poduprlo 14 programa Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac

25 veljače, 2019 | by G.N.P
Ministarstvo kulture poduprlo 14 programa Gackog pučkog otvorenog učilišta Otočac
Vijesti
0

OTOČAC – Tijekom 2019. godine Gacko pučko otvoreno učilište realizirat će, uz redovne aktivnosti te brojne druge programe, i 14 programa kojima je dodijeljena financijska potpora u okviru „Poziva na predlaganje javnih potreba u kulturi za 2019. godinu Ministarstva kulture RH“. Nakon završetka objave rezultata Poziva ukupan iznos sredstava dodijeljenih Gackom pučkom otvorenom učilištu iznosi 692.500,00 kn, a odobreno je 73% programa, odnosno 14 programa od 19 prijavljenih.

Od odobrenih 14 programa “Seminar Dinarske pjesme i plesovi: glazbeno-plesna kultura dinarskog područja” prvi će biti realiziran i to u periodu od 8. do 10. ožujka. Još jedan program posvećen tradicijskoj baštini – „Radionica tradicionalnih rukotvorina“ – koji će se baviti izradom coklji i suknenih čarapa bit će održan u listopadu 2019. godine.

Ministarstvo kulture iznosom od 45.000,00 kn podržalo je „20. Smotru folklora“ čiji će se glavni program održati 14. i 15 lipnja, a Smotra će ove godine biti popraćena i dodatnim događanjima te će cjelokupni program trajati od 7. do 15. lipnja. Realizirani će biti i programi „Nabava žičanih instrumenata“ i „Izrada narodnih nošnji“. Šesti put krajem kolovoza i početkom rujna bit će održana i „Radionica sviranja dangubice“. Potpora je dodijeljena i koncertnom gostovanju koje će se održati u sklopu ljetnih kulturnih programa.

Nastavlja se i ciklus izložbi „Baština u nestajanju“ izložbom posvećenom kemijskoj i drvnoj industriji Otočca – Cosmochemiji i DIP-u – koja će biti otvorena 25. listopada. Muzej Gacke sa stručnim suradnicama pripremit će i edukativnu publikaciju „Muzejske zagonetke“ namijenjenu djeci starosti od 5 do 8 godina. U rujnu će se u Otočcu ponovno okupiti likovni umjetnici na „13. Likovnoj koloniji LIKOM GACKE“ u sklopu koje će biti održane radionica i izložba. Za zaštitu arheoloških kulturnih dobara Ministarstvo kulture osiguralo je 90.000,00 kn i to za sedmu sezonu arheološkog istraživanja lokaliteta Otočac – stari grad. Nepokretnoj kulturnoj baštini dodijeljeno je 80.000,00 kn, a program se odnosi na izradu projektne dokumentacije za potrebe projektiranja zgrade te ugradnje lifta s dvorišne strane, prvenstveno s ciljem uklanjanja arhitektonskih barijera za posjetitelje.

Najveći iznos odobren je za investicijske programe i to u ukupnoj vrijednosti od 400.000,00 kn. Dva investicijska programa vrijednosti 350.000,00 kn i 50.000,00 kn uključuju adaptaciju dvorišnog pročelja zgrade Gackog pučkog otvorenog učilišta te opremanje kino dvorane i male dvorane klimatizacijskim sustavom.

Više o odobrenim programima moguće je saznati putem poveznice:
https://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=21569

GPOU Otočac

Comments are closed.

More in Vijesti
Bespovratna sredstva LSŽ za provedbu Projekta „Školski zalogajčić“

Ličko-senjskoj županiji su od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Odlukom o financiranju, odobrena bespovratna sredstva za...

Close