Najnovije

Nastavak arheoloških istraživanja Starog grada Krčingrada

24 listopada, 2019 | by G.N.P
Nastavak arheoloških istraživanja Starog grada Krčingrada
Vijesti
0

PLITVIČKA JEZERA – Nakon višegodišnje stanke, Hrvatski restauratorski zavod 2019. godine nastavio je s arheološkim istraživanjima Starog grada Krčingrada na Plitvičkim jezerima. Ovogodišnji radovi, koji su pružili vrijedne spoznaje o izgledu i prošlosti toga starog grada, provedena su sredstvima JU NP Plitvička jezera.

Iako su prva arheološka istraživanja Starog grada Krčingrada počela još 1911. godine pod vodstvom E. Laszowskog, radovi su nastavljeni gotovo stotinu godina poslije. Tijekom četiri sezone arheoloških istraživanja (2008., 2009., 2013. i 2014. godine) djelatnici Hrvatskog restauratorskog zavoda istražili su trokutastu kulu i njezin uži perimetar, a ovogodišnjim radovima istražen je cijeli južni dio grada.

Nadalje, na većem dijelu novoistraženih struktura vidljivi su tragovi višestoljetne razgradnje, odnosno odvoza kamenih klesanaca koji su korišteni za gradnju brojnih vojnih i civilnih građevina tijekom 19. i 20. stoljeća.

Ovogodišnjim istraživanjima stvoreni su uvjeti za konzervatorsko-restauratorske građevinske radove te za izradu projekta prezentacije i uklapanja u turističku ponudu JU NP Plitvička jezera.

JUNP Plitvička jezera

foto: NP Plitvička jezera

Comments are closed.

More in Vijesti
Dragovoljno predao streljivo

GOSPIĆ – Jučer je građanin s područja Gospića dragovoljno predao 85 komada raznog streljiva, koje je policijski službenik za protueksplozijsku...

Close