Najnovije

Nova speleološka otkrića i znanstvena istraživanja – Jama Nedam produbljena na 1250 m

31 srpnja, 2021 | by G.N.P
Nova speleološka otkrića i znanstvena istraživanja – Jama Nedam produbljena na 1250 m
Vijesti
0

Nova speleološka otkrića i znanstvena istraživanja u jamama Nacionalnog parka Sjeverni Velebit – Jama Nedam produbljena na 1250 m. Primarni cilj speleološke ekspedicije održane od 17. do 31. srpnja 2021. bio je vrlo zahtjevan preron prošle godine istraženog sifona jame Nedam na dubini 1192 m i istraživanje tada otkrivenih suhih kanala iza sifona.

Jama Nedam nalazi se u strogom rezervatu Hajdučki i Rožanski kukovi i jedna je od 4 jame dublje od 1000 m u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, ujedno i najdublje u Hrvatskoj. Tijekom ekspedicije pronađeno je 19 novih speleoloških objekata, a provjereno i dodatno dokumentirano 21 jama. Istraživano je 12 jama, u dvije postoje perspektive daljnjih istraživanja. Organizator ekspedicije bio je Speleološki odsjek Planinarskog društva Sveučilišta Velebit u suradnji s Komisijom za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza i Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit. Voditeljica ekspedicije bila je Valentina Plemenčić.

Kroz bazni logor ekspedicije prošlo je 55 speleologa iz cijele Hrvatske te iz Austrije, Italije i Bugarske. Ova ekspedicija je doprinos hrvatskih speleologa obilježavanju UNESCO-ve svjetske godine krša i špilja. Krš na svjetskoj razini je od posebnog značaja zbog velikih količina pitke vode u njegovom podzemlju te izuzetne georaznolikosti i bioraznolikosti. (Valentina Plemenčić, Dalibor Paar).

NP sjeverni Velebit

foto: NP sjeverni Velebit

Comments are closed.

More in Vijesti
Akcija Sigurna plovidba 2021

Tradicionalna akcija pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe na moru „SIGURNA PLOVIDBA 2021“ održati će se u ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine od...

Close