Najnovije

Predstavljen novi koncept meni karte Ličke kuće

10 srpnja, 2020 | by G.N.P
Predstavljen novi koncept meni karte Ličke kuće
Vijesti
0

PLITVIČKA JEZERA – U četvrtak 9. srpnja 2020. godine u kultnom restoranu „Lička kuća“ Nacionalnog parka Plitvička jezera predstavljen je za predstavnike medija novi koncept meni karte, odnosno novog načina pripreme i izrade jela. Ujedno je napravljena i najava budućih aktivnosti u razvoju gastronomije i ugostiteljstva u Parku.

Meni karta formirana je kao prvi javnosti vidljivi rezultat višegodišnjih promjena i unapređenja ugostiteljske ponude Parka, a nastala je prema programima edukacija kadrova u kuhinjama, unutarnjih unapređenja sektora vlastitih pekara, slastičarnica i mesarnice, te tehnoloških investicija u opremanje pripremnica namirnica i kuhinjskih pogona.

U ugostiteljskom dijelu Nacionalnog parka Plitvička jezera danas postoji niz objekata; to su četiri hotela sa vlastitim restoranima, dva samostalna restorana, restorani u sklopu dva kampa, kao i manji ugostiteljski objekti raspoređeni na ulazima i unutar parka.

NP Plitvička jezera smješten je u destinaciji Lika, koja je sama po sebi ekološka oaza, jer se upravo u njoj nalaze tri nacionalna parka, park prirode, pećinski park i niz prirodnih fenomena. Specifičan okus hrane može se zahvaliti iznimno bogatim pašnjacima, a za Liku je specifično da na jednom kvadratnom metru raste više od 50 vrsta biljaka od kojih je 25 posto ljekovitih. Rezultat toga je certifikat LIKA QUALITY (LQ). Trenutno u sustavu LQ ima 160 proizvoda, a mnogi od njih se koriste u karti jela Ličke kuće.

Prateći tržišne trendove, jednako kao i nacionalnu strategiju unapređenja hotelijerske i ugostiteljske ponude te podizanja usluga na nivo 4 i 5 zvjezdica na tragu kojih od iduće godine dva hotela kreću sa temeljitom rekonstrukcijom i podizanjem usluge, prije dvije godine pokrenut je i interni program „gastro akademije“, a kao sinonim za velik broj edukacijskih programa, radionica i studijskih putovanja kojima se nastoji postići krajnji cilj – ponuda jela napravljena po visokim gastronomskim standardima kakva su si u zadatak dali ravnateljstvo i djelatnici parka.

Predstavljanje nove karte jela u „Ličkoj kući“ tako je strateški kumulus dosadašnjeg rada.

Najperspektivniji kadrovi parka predvođeni su mladim kuharom Igorom Jularićem. Pri kreiranju novih receptura i jela, imali su između ostalog na umu sljedeće činjenice. Prva je isticanje vlastite proizvodnje namirnica što se odnosi na temeljce spravljenih isključivo od povrća i mesa, tijesta za kruhove i slastice iz vlastite pekarnice ili obrade biranog mesa iz vlastite mesnice. Sve to je bez upotrebe bilo kakvih aditiva ili umjetnih pripravaka. Druga je korištenje moderne kuharske tehnologije primjerice u zrenju mesa, u hladnom i toplom dimljenju mesnih prerađevina kao što su vlastita proizvodnja kobasica, u produkciji vlastite tjestenine ili pak u proizvodnji lokalnog izvornog namaza – Ličke base. Treća je kreativno poigravanje sa tradicionalnim prehrambenim navikama i jelima.

Na novoj karti jela predstavljena su jela kao što je „Lički zavežljaj“ u kojem se gostima servira jelo koje simulira janjeće pečenje s prilogom iz peke, ali spravljeno u malim porcijama ili „Orzoto od janjetine“ u kojem se spretno spaja tradicionalna žitarica ječam zajedno sa redukcijom tamnog Velebitskog piva i vlastitog španjolskog temeljca od junećih kostiju uz pirjano meso janjetine iz Like.

I slastice su, uz tradicionalne ličke štrudle dobile nove buduće gastro ikone; planetarno popularna „cheesecake“ torta u Ličkoj kući napravljena je od ličke base, a glazirana je pekmezom od šljiva. Pekmez je također dio programa unapređenja gastro ponude Parka. Već dvije godine djelatnici parka kroz svojevrstan program „team building-a“ sami obiru lokalne šljivike, a od plodova u kuhinjama parka kuhaju pekmeze u kotlovima, pasteriziraju ih i tijekom godine koriste u izradi deserata.

Međutim, u Ličkoj kući će se i dalje moći uživati i u okusima i stilovima koji već pomalo pripadaju gastronomskoj prošlosti, kao što su janjetina s ražnja ili ispod peke, teletina ispod peke, lički krumpir…, no ta će se jela ipak raditi za goste koji će svoj dolazak najaviti barem jedan dan ranije.

Stara-nova Lička kuća novu meni kartu će pokrenuti 20. srpnja, a kroz godinu će se ona unapređivati, mijenjati i nadograđivati ovisno o sezonama kao i novim idejama kojih već sada ne nedostaje.

Na degustacijskoj prezentaciji predstavljena su birana jela iz buduće ponude;

 • Tortellini punjeni skutom
  • (ručno rađeni tortellini na kremi od buče, pesta od rikule, prženih bučinih sjemenki, sotirane gljive, zreli kravlji sir)
 • Valjušci punjeni dimljenom pastrvom i pršutom
  • (ručno rađeni valjušci od krumpira iz Like punjeni hladno dimljenom pastrvom i pršutom, pirjani na bijelom vinu)
 • Orzoto od janjetine
  • (pirjano meso janjetine iz Like, ječmena kaša sa tamnim Velebitskim pivom)
 • Lička juha
  • Tradicionalna juha s mesom janjetine, krumpirima i povrćem
 • Janjeći kotlet s krustom od začinskog bilja
  • (kotlet janjetine iz Like sporo kuhan u vakuumu te zapečen u pećnici, krema od cvjetače, sotirano povrće, umak od timijana)
 • Lički zavežljaj
  • (meso janjetine iz Like, lička šljivovica, krumpir iz Like, mrkva, celer, rajčica, začinsko bilje)
 • Janjeća pljeskavica
  • (mljeveno meso od janjetine iz Like, sir škripavac uz krumpir s lukom i slaninom, umak od base i kopra, čips od luka, pečena paprika)
 • Domaće kobasice na đuveču od ječma
  • (kobasice od čistog junećeg mesa u janjećem crijevu, hladno dimljene na biranom drvetu, ječam u pirjanom povrću, sotirani luk u bijelom vinu)

Krumpir s lukom i slaninom

 • (kockice krumpira iz Like kuhane pa potom pržene na luku i dimljenoj slanini)
 • Domaći đuveč s ječmom
  • (pirjano korjenasto povrće, rajčica, paprika, tikvica, patlidžan, kuhani ječam i krumpir …)
 • Rib-eye steak
  • (odrezak odležanog junećeg mesa iz prednjeg dijela hrpta,400 g)
   • Prženi luk, sotirano povrće
 • Torta od base i pekmeza od šljiva
  • (basa iz Ličke kuće, pekmez iz sustava Plitvica)

NP Plitvička jezera

Comments are closed.

More in Vijesti
“Jeste li ih vidjeli?“

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je i ove godine tradicionalnu akciju „Jeste li ih vidjeli?“ kojom se nastoji uključiti...

Close