Najnovije

U Ličko-senjskoj županiji održana sjednica povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

22 rujna, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
U Ličko-senjskoj županiji održana sjednica povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Vijesti
0

GOSPIĆ – Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu, u Ličko-senjskoj županiji održana je sjednica Županijskog tima za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji na kojoj su prisustvovali predstavnici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ličko-senjske županije te predstavnica Ženske grupe Korak iz Karlovca koja radi u okviru Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela na području Ličko-senjske županije. Prema podacima PU Ličko-senjske, nasilje u obitelji je u porastu te je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 88 prekršaja, dok je u istom razdoblju 2021. godine zabilježeno 67 prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji.

U istom periodu ove godine zabilježeno je 19 kaznenih djela „Nasilja u obitelji“, dok je u prethodnom periodu prošle godine evidentirano 16 kaznenih djela.Prema podacima Centra za socijalnu skrb Gospić ove godine nije bilo smještaja žena sa područja Ličko-senjske županije u sigurne kuće, a prema podacima Obiteljskog centra Ličko-senjske županije razlozi zašto žrtve ne prijavljuju nasilje je nepovjerenje u sustav, a veliku ulogu imaju i patrijarhalni stavovi, strah od osude okoline, osjećaj da se krivnja stavlja na žrtve, strah za vlastitu sigurnost, kao i ekonomska ovisnost.

Treba uvijek ponavljati da se nasilje nije rješenje, a promjena svijesti najbolje se provodi kada dolazi kroz odgoji i obrazovanje, obitelj te institucije koje provode preventivne programe. Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama za cilj ima osvijestiti i senzibilizirati društvo na problematiku nasilja nad ženama te i odavde želimo poslati poruku o nultoj toleranciji prema svim oblicima nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

LSŽ / A.M

Comments are closed.

More in Vijesti
Na Plitvicama održana javna tribina Državne geodetske uprave

PLITVIČKA JEZERA – Jučer, 21. rujna Državna geodetska uprava održala je javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje...

Close