Najnovije

Usvojen Nacionalni pčelarski program, pčelarima 14,8 milijuna kuna godišnje

17 rujna, 2019 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Usvojen Nacionalni pčelarski program, pčelarima 14,8 milijuna kuna godišnje
Vijesti
0

ZAGREB – Protekli je tjedan usvojen jNacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine s ciljem poboljšanja općih uvjeta proizvodnje i stavljanja na tržište pčelarskih proizvoda. 

Programom, koji je sufinanciran sredstvima Europske unije u 50 postotnom udjelu, osigurano je 44,5 milijuna kuna, odnosno 14,8 milijuna kuna za svaku godinu trajanja Programa, a provodit će se kroz osam mjera: Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, Obnavljanje pčelinjeg fonda, Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, Praćenje tržišta i Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Prema podacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka Hrvatska ima više od 8 tisuća pčelara i preko 415.000 proizvodnih pčelinjih zajednica, a godišnja proizvodnja meda i drugih pčelinjih proizvoda je veća od 8.000 tona. Prosječna godišnja potrošnja meda po stanovniku iznosi 2 kilograma.

Apprrr

Comments are closed.

More in Vijesti
Uskoro kreću upisi u dječju i odraslu skupinu folklornog društva Otočac

OTOČAC – Upisi novih članova dječje folklorne skupine “Čerišnjice” od pet do dvanaest godina započinju 23. rujna i završavaju 14....

Close