Najnovije

HGK ŽK Otočac, Muzej Gacke i udruga Baštinica organiziraju webinar o urbanoj antropologiji i kulturnom turizmu

27 travnja, 2021 | by G.N.P
HGK ŽK Otočac, Muzej Gacke i udruga Baštinica organiziraju webinar o urbanoj antropologiji i kulturnom turizmu
Događanja
0

Strukovna grupa kulturnog turizma HGK Županijske komore Otočac podržava aktivnosti obilježavanja Međunarodnog dana muzeja na temu Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine) te u partnerstvu s Muzejom Gacke i Kulturnom udrugom za baštinu i stvaralaštvo „Baštinica“ iz Otočca organizira edukaciju na temu urbane antropologije i kulturnog turizma „Čitanje grada i putovi pored znakova“.

Edukacija će se sastojati od dvije komponente, dvodnevnog online webinara 17. i 18. svibnja, koji će voditi Romana Lekić, profesorica visoke škole u trajnom zvanju na Edward Bernays visokoj školi za komunikacijski menadžment u Zagrebu te primjene stečenog znanja na pilot projektu „čitanja grada“ koji će pripremiti KUBS „Baštinica“ i Muzej Gacke, a koji će javnosti biti predstavljen i dostupan krajem svibnja putem digitalnih mreža. 

Tema urbane antropologije i kulturnog turizma „Čitanje grada i putovi pored znakova“ stavlja u fokus važnost knjižnica, arhiva i muzeja kao čuvara kulturnog identiteta zajednice i mjesta očuvanja kulturne baštine, u smislu poveznice sa raznim oblicima turizma, a posebno kulturnim turizmom. Naša kultura je bogata, a knjižnice, čitaonice i arhivi postaju prostori koji nude carstvo znakova  koje smo do sada zaobilazili ili nismo prepoznavali, a upravo u vremenima koja nas očekuju ti novi putovi i znakovi mogu nas odvesti na uzbudljivo putovanje. Kroz ovu temu „čitanja grada“ na simboličan način i kroz upoznavanje sa posebnom metodologijom polaznici će dobiti uvid u to dali je potrebno “iznova prolaziti sve puteve prošlosti” kako bi se „našla i upoznala sadašnjost“, jer ono što je živo od prošlosti jest sadašnjost i tu se skriva potentan narativ koji može biti atrakcijska osnova za dobru priču i interpretaciju za nove tržišne niše turista.

Teme koje će se obraditi na webinaru su:

  • -Upoznavanje sa metodologijom „čitanja grada“ koja spada u područje urbane antropologije, a dodatno je svoju prepoznatljivost dobila zahvaljujući akademiku Krešimiru Nemecu koju je sa svoje dvije knjige „Putovi pored znakova“ i „Čitanje grada“ pokrenuo drugačije razmišljanje, a time i jedan novi, drugačiji pristup.
  • -Arhivi, knjižnice i muzeji kao „Ali Babine pećine“ i izvor latentne atrakcijske osnove za narativ te  predstavljanje načina kako otkriti latentnu i do sada skrivenu atrakcijsku osnovu i kako nam to može biti osnova kako kaže Nemec za „šetnju skrivenim i nepoznatim krajolicima“. Upućivanje polaznika kako gledati  poznati prostor na drugačiji način ako samo malo promijenimo naš obzor i  izaberemo neiskušani put.
  • -Primjer dobre prakse koji je prihvaćen i od strane lokalne zajednice i dionika u turizmu u jednoj našoj turističkoj regiji.
  • -Kroz izbor određenih likova područja Gacke napraviti će se arhetipska analiza kao osnova za narativ za „čitanje grada“ kroz kružnu kreativnost i povezivanje prošlosti i sadašnjosti, a kao inspiracija za budućnost.

Edukacija se izvodi online, u dva dijela, u terminu 17. i 18. svibnja 2021. od 14:00 do 16:00 sati. 

Zainteresirani za webinar mogu se prijaviti online prijavnicom do popunjenja slobodnih mjesta, a poveznicu za Microsoft Teams događaj dobit će dan prije webinara na adresu elektroničke pošte navedenu u prijavi.

HGK ŽK Otočac / I.B

Comments are closed.

More in Događanja
Srednja škola Otočac
Online predavanje o komunikaciji s adolescentima i roditeljima

Već nekoliko godina, u suradnji s Psihološkim centrom TESA, Škola provodi projekt Za odgovorno odrastanje mladih. Projektom su obuhvaćeni učenici prvih...

Close