Najnovije

Otočkoj publici predstavljen Kranjčevićev “Coronameron”

11 lipnja, 2021 | by G.N.P
Otočkoj publici predstavljen Kranjčevićev “Coronameron”
Kultura
0

OTOČAC – Godinu čitanja u Otočcu započela je sinoćnjom promocijom knjige Coronameron autora Milana Kranjčevića. Poštujući sve epidemiološke mjere, u velikoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta sinoć se okupio lijepi broj ljubitelja knjige, a time i čitanja. Stekao se utisak da su ljudi jedva dočekali da mogu nazočiti ovakvim događanjima, očito im je korona-stega i korona-zabrana i preko glave.

Predstavljanje Coronamerona je bilo posve neuobičajeno predstavljanje jedne knjige. Bio je to prpošan događaj u kojemu je svoj doprinos dalo mnoštvo sudionika. Cijelim događanjem suvereno je moderirala Verica Dasović, davši uvodno kratki osvrt na „Godinu čitanja“, a 2021. godinu je hrvatska Vlada proglasila takvom, da bi zatim u nekoliko navrata ovo večernje događanje glazbom providjela Mješovita vokalna skupina Folklornog društva Otočac. Djevojke su, uz potporu momaka, doista dojmljivo izvele dvije čakavke pjesme, jednu s Grobnišćine, drugu iz Hrvatskog primorja, a završile trećom o rijeci Gacki. Kada se ima na umu da je Folklorno društvo ponovo počelo svoje probe tek u protekli ponedjeljak, vokalna izvedba je tim cjenjenija.

Knjigu je, baš onako kako to ona zna i voli, predstavila prof. Manja Kostelac-Gomerčić, istakavši povod i poriv za pisanje pojavom pošasti korone, naslonjenom na ideju Boccaccijeva Decamerona. Pritom se posebno osvrnula na satirično-ironični, odnosno šaljivi ton Kranjčevićevih crtica, kao kratke prozne forme, odnosno sam jezik, a to je gacka čakavština, inače zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. Pritom je za ilustraciju pročitala jednu crticu, a kako je ta crtica u posve dijaloškoj formi, pomogla joj je učenica 2. razreda ekonomskog usmjerenja Srednje škole Otočac Petra Begović. Prof. Kostelac-Gomerčić je time svakako htjela skrenuti pozornost na prozodiju gackih govora, onu iskonsku, koja je u pogibli nestanka u suvremenom vremenu.

Sam autor se, pošto je „Godina Čitanja“, latio čitanja i pročitao pred publikom još tri crtice različita sadržaja, ali koje su imale zajednički nazivnik, kao i cijela zbirka, a to je fenomen korone. Jer koronavirus izaziva zdravstvene probleme, to je činjenica, ali sama korona je postala društveni svjetski fenomen kroz koji se prelamaju razni interesi i silnice daleko od same boleštine.

Na kraju su članice dramske skupine Folklornog društva Otočac izvele svojevrsni dramolet inspiriran Coronameronom.

Sve u svemu, predstavljanje knjige Coronameron nije ni zamišljeno kao pretenciozno knjiško predstavljanje, već upravo onako kako se i dogodilo, računajući na to da je ljudima dosta ozbiljnosti, sumornosti, strahova, prijetnji i zabrana te da im treba ponuditi nešto s vedrije strane.

M.K. / G.G.

Comments are closed.

More in Kultura
GPOU Otočac domaćin je 15. likovnoj koloniji LIKOM GACKE

OTOČAC – GPOU Otočac domaćin je 15. likovnoj koloniji LIKOM GACKE koja će se održati od 11. do 13. 6....

Close