Najnovije

2. Okrugli stol „Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva“

21 lipnja, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
2. Okrugli stol „Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva“
Vijesti
0

OTOČAC – HGK Županijska komora Otočac, Kulturna udruga za baštinu i stvaralaštvo Baštinica i Muzej Gacke organiziraju 2. okrugli stol “Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva” o temi mogućnosti gospodarskog razvoja na podlozi kulturnih projekata očuvanja kulturne baštine, istraživanja i uređenja arheoloških lokaliteta, posebno onih iz prapovijesnog odnosno japodskog razdoblja.

Okrugli stol će se održati u četvrtak, 30. lipnja 2022., okupljanjem sudionika u 10,00 sati u Muzeju Gacke pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac (Trg dr. Dražena Bobinca 1, Otočac) i uz stručno vođenje kustosice Snježane Bogdanić stalnim postavom Japodske zbirke.

Radni panel o temi „Japodija – uređeni arheološki lokaliteti kao dopuna razvoju gospodarstva” održati će se u velikoj dvorani HGK Županijske komore Otočac (Kralja Zvonimira 16 – 1. kat, Otočac). U panelu sudjeluju dr. sc. Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like Gospić; Ranko Starac, kustos arheološkog odjela Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, Alen Čikada, udruga Dragodid za očuvanje suhozidova i udruga Kal za obnovu vodenih staništa te Vinko Madiraca, konzervator. Uz moderiranje Manje Kostelac-Gomerčić, predsjednice Kulturne udruge za baštinu i stvaralaštvo Baštinica, kroz teoriju i primjere iz prakse, pokušati ćemo dobiti odgovore na pitanja:

  • Koji su dobri, a koji loši koraci u očuvanju kulturne baštine?
  • Koliko je učinkovit sustav zaštite kulturnih dobara i što s lokalitetima koji nemaju nikakav stupanj zaštite?
  • Koliko su ulaganja u obnovu baštine isplativa komercijalno; ima li rješenja za problem imovinsko-pravnih odnosa koji su kočnica arheološkim istraživanjima, a u konačnici i razvoju turizma na kulturno-povijesnoj osnovi?
  • Koja je perspektiva Japodije u Gackoj kao turističke ponude sastavljene od edukativne pješačke ture, muzejske ponude i poduzetničke komponente (japodski suveniri)?
  • Koliko se stare ceste mogu uklopiti u kulturnu i turističku Japodiju?
  • Obnova lokava u kršu i suhozida – želje i mogućnosti.

Zainteresirane za sudjelovanje na okruglom stolu molimo da se prijave pomoću prijavnog obrasca na poveznici PRIJAVA.

HGK ŽK Otočac / I.B.

Comments are closed.

More in Vijesti
Stručna ekskurzija šumarskih tehničara Srednje škole Otočac

ZAGREB – Proteklu srijedu,  15. lipnja 2022. godine učenici 2. razreda obrazovnog programa šumarski tehničar posjetili su Hrvatski šumarski Institut u Jastrebarskom, Botanički vrt PMF-a i park-šumu Maksimir u sklopu stručne...

Close