Najnovije

GPOU Otočac danas obilježava 59 godina postojanja!

12 listopada, 2021 | by G.N.P / Z. Bogdanić
GPOU Otočac danas obilježava 59 godina postojanja!
Vijesti
0

OTOČAC – GPOU Otočac danas obilježava 59 godina postojanja! Na današnji dan – 12. listopada 1962. – osnovano je “Narodno sveučilište Marko Orešković” koje 1994. mijenja ime u “Narodno sveučilište Otočac”, a nekoliko godina kasnije u “Gacko pučko otvoreno učilište Otočac”.

Ova civilna, reprezentativna građevina u središtu Otočca, pročelja okrenutog prema jugu, prvotno je bila zgrada općine, odnosno sjedište Poglavarstava Upravne obćine Otočac. Početkom 20. stoljeća u njoj djeluje i čitaonica, smještena na katu. Godine 1902. u ustanovi se prikazuje prva kinopredstava u Otočcu. Između dva svjetska rata prostor je Obrtničkog doma i mjesto održavanja stranačkih i drugih skupova, a od vremena izgradnje do Drugog svjetskog rata odražava cjelokupnost građanskog i političkog života Otočca. Zgrada je i spomenik na Otočac kao prijestolnicu ratne Hrvatske. U njoj se 13. lipnja 1943. godine u prostoriji današnje kinodvorane osniva ZAVNOH, najviše političko i predstavničko tijelo antifašističkih snaga Hrvatske. Godine 1963. proglašena je spomenikom kulture od nacionalnog značaja, a kao Spomen-dom ZAVNOH-a od 1986. godine u vlasništvu je Hrvatskog sabora. U Domovinskom ratu 1991. i 1993. godine bila je oštećena neprijateljskim napadima, a oštećenja su sanirana 1994. i 1995. godine potporom i sredstvima Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske.

Prema Zakonu o ustanovama iz 1993. godine Narodno sveučilište “Marko Orešković” 1994. godine mijenja naziv u Narodno sveučilište Otočac i uređuje se kao javna ustanova čiji je osnivač Grad Otočac. Godine 1994. pokreće i izdavačko-publicističku djelatnost objavljivanjem publikacije Grad Otočac. Idućih godina izdavač je ili suizdavač znanstveno-popularne edicije zborničkog tipa, a tradiciju u izdavaštvu nastavlja objavljivanjem i drugih naslova. Gacko pučko otvoreno učilište današnji je naziv ustanove usklađen sa Zakonom o pučkim otvorenim učilištima iz 1997. godine. Pri Gackom pučkom otvorenom učilištu danas djeluju Muzej Gacke, kino, Osnovna glazbena škola Vjenceslava Novaka iz Senja s odjelima klavir i tambura, Folklorno društvo Otočac, tamburaški orkestar i Amatersko kazalište Arupium.

GPOU Otočac

foto: GPOU Otočac / Muzej Gacke

Comments are closed.

More in Vijesti
Počinje natječaj za udruge u sklopu projekta Žuta točka!

Natječaj za udruge i zaklade trajat će do 28. listopada. Cilj natječaja je predstavljanje misije organizacije potencijalnim donatorima (građanima i...

Close