Najnovije

O povijesti školstva u Otočcu

10 siječnja, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
O povijesti školstva u Otočcu
Vijesti
0

𝐏𝐫𝐯𝐚 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐚 𝐧𝐚 𝐩𝐨𝐝𝐫𝐮𝐜̌𝐣𝐮 𝐎𝐭𝐨č𝐜𝐚 otvorena je 1727. godine, a nazivala se Trivijalna škola i nju su pohađala uglavnom djeca krajiških oficira područja grada Otočca, i to samo dječaci. Na početku je malo djece išlo u školu, no s vremenom je njihov broj rastao pa je bilo potrebno izgraditi i veću zgradu te se 1782. godine gradi prva školska zgrada, a 𝟏𝟖𝟎𝟓. 𝐠𝐨𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐨𝐭𝐯𝐚𝐫𝐚 𝐬𝐞 𝐢 𝐩𝐨𝐬𝐞𝐛𝐧𝐚 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐚 𝐳𝐚 𝐝𝐣𝐞𝐯𝐨𝐣𝐜̌𝐢𝐜𝐞. Dječaci i djevojčice imali su drugačiji školski program, školske zgrade bile su malene i često bi se u njima nalazio i stan za učitelja.

𝐍𝐚𝐤𝐨𝐧 𝐃𝐫𝐮𝐠𝐨𝐠 𝐬𝐯𝐣𝐞𝐭𝐬𝐤𝐨𝐠 𝐫𝐚𝐭𝐚 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐞 𝐬𝐞 𝐬𝐩𝐚𝐣𝐚𝐣𝐮 a program isprva traje 4 godine, a od 1848. godine traje sedam godina. Zgrada 𝐝𝐚𝐧𝐚𝐬̌𝐧𝐣𝐞 𝐨𝐬𝐧𝐨𝐯𝐧𝐞 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐞 𝐮 𝐎𝐭𝐨č𝐜𝐮 izgrađena je u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a za javnost je otvorena 1939. godine. na početku svojeg rada škola je imala tek četiri učionice, a najstariji dio zgrade je onaj koji se danas nalazi okrenut prema glavnoj cesti. Zgrada je nekoliko puta proširena – 1959. i 1967. godine. Od 18. rujna 1995. godine osnovna škola u Otočcu nosi naziv Osnovna škola Zrinskih i Frankopana.

1965. godine osniva se Srednjoškolski centar koji je nastao spajanjem Ekonomske škole i Škole učenika u privredi. 1966, a sljedećih godina u sklopu škole započinje i program opće gimnazije te metalskog ustrojenja. Ustanova zatim mijenja naziv u Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja, a od 05.12.1993.godine škola nosi naziv „𝐒𝐫𝐞𝐝𝐧𝐣𝐚 𝐬̌𝐤𝐨𝐥𝐚 𝐎𝐭𝐨č𝐚𝐜“.

Muzej Gacke

foto: Muzej Gacke

Comments are closed.

More in Vijesti
Tijekom proteklog vikenda 4 prometne nesreće

Na području Policijske uprave ličko-senjske tijekom proteklog vikenda evidentirane su 4 prometne nesreće Prometne nesreće su s materijalnom štetom, a...

Close