Najnovije

Predstavljanje prve arheološke brošure “Kulturni krajobrazi Gacke: Prilozi arheološkoj topografiji”

6 siječnja, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Predstavljanje prve arheološke brošure “Kulturni krajobrazi Gacke: Prilozi arheološkoj topografiji”
Vijesti
0

OTOČAC – Predstavljanje prve arheološke brošure “Kulturni krajobrazi Gacke: Prilozi arheološkoj topografiji Otočca” održati će se u četvrtak, 13. siječnja 2021. s početkom u 19:00 sati u kinodvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu.

Brošura se bavi nepoznatim arheološkim lokacijama u gradu Otočcu, a predstavlja jedan od rezultata projekta “Kulturni krajobrazi Gacke” koji KUBS Baštinica provodi uz potporu Grada Otočca iz programa sufinanciranja programa udruga u kulturi. Na području Gacke atraktivni arheološki lokaliteti iz vremena Japoda solidno su istraženi te su baštinjeni vrijedni in situ i pokretni nalazi, no i dalje je to područje dobrim dijelom arheološki neistraženo te krije brojne tajne prošlosti i golica maštu znatiželjnika.

Stoga ovim projektom udruga Baštinica želi potaknuti daljnje istraživanje arheološkog “El Dorada” u Gackoj, očuvati horizonte bogate prošlosti, olakšati prepoznavanje povijesne i kulterne slojevitosti identiteta stanovnika, kako samim stanovnicima, tako i stručnoj javnosti i znanstvenoj zajednici, te pripomoći stvaranju preduvjeta za kvalitetna buduća prostorna planiranja. Jedan od plodova tih nastojanja je i ova brošura, nastala iz bilježaka i fotografija tijekom terenskog istraživanja arheologinja Linde Bednjanec i Katarine Mužar, koje otkrivaju postojeći arheološki ‘otisak’ unutar urbaniziranog i izgrađenog prostora grada Otočca i na okolnim uzvišenjima, te Manje Kostelac-Gomerčić, koja je nastojala prikupiti sačuvanu usmenu predaju vezanu uz lokalitete. Brošura se odnosi samo na područje grada Otočca, bez okolnih naselja, a  provedba projekta “Kulturni krajobrazi Gacke” i nastavljanje publikacije i na njihovu području, u doglednoj budućnosti, moglo bi također imati itekako zanimljive rezultate.


Brošuru će predstaviti arheolozi Katarina Mužar i Dubravko Grčević te prof. Manja Kostelac-Gomerčić.

M.K.G

Comments are closed.

More in Vijesti
Zelena slikovnica Pećinskog parka Grabovača

“Kako su uhvatili zvijezdu”, autora Anne Kaplanishvili i Salome Naskidashvili, jedna je od tzv. zelenih slikovnica koja nastoji educirati djecu...

Close