Najnovije

Doktorski dvojac ukrasio duplericu Jutarnjeg lista!

11 kolovoza, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Doktorski dvojac ukrasio duplericu Jutarnjeg lista!
komentar dana
0

Već dugo nije bilo nikakvih vijesti o najpoznatijem doktorskom dvojcu Like, Branislavu Šutiću i Vlatki Ružić, ali nas je na njih podsjetio članak u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista objavljen prije nekoliko dana pod naslovom „Biznis ličkog Veleučilišta“. Povod za ovaj članak u Jutarnjem listu su članci u nekoliko nacionalnih medija o upisima na visoka učilišta u Hrvatskoj. Između ostalih, navedeno je i Veleučilište Nikola Tesla u Gospiću na kojem se broj upisanih studenata smanjuje iz godine u godinu.

Tako naša doktorica Vlatkica na pitanje o smislu postojanja Veleučilišta kaže „da je postojanje ovakve institucije važno za smanjenje depopulacije ruralnih krajeva“. Naša draga doktorica očito ne prati depopulacijske trendove u našoj županiji. Jer da prati saznala bi da se broj stanovnika županije smanjio sa 50.927 u 2011. godini na 42.893 u 2021. godini. Iz ovih jednostavnih brojki vidi se zapravo koliko ovo Veleučilište i njegova uprava „doprinose smanjenju depopulacije ruralnih krajeva“. I za taj svoj rad na „smanjenju depopulacije ruralnih krajeva“ dobiju oko milijun eura godišnje iz državnog proračuna.

U daljnjem tekstu ističe se kako su čelni ljudi Veleučilišta Nikola Tesla, Vlatka Ružić, Branislav Šutić, Darko Nekić i Joso Vrkljan svi redom članovi HDZ-a. Naravno, svatko normalan će zaključiti da politici nije mjesto u takvoj obrazovnoj ustanovi. Ali pošto Hrvatska nije normalna država ovakvo nešto je kod nas zapravo normalno.

 U članku se spominje i početak dugogodišnje suradnje Vlatkice i Branislava još u NP Plitvička Jezera gdje je Šutić bio ravnatelj, a ona glasnogovornica. Spominje se još i javni poziv Branislava Šutića premijeru Plenkoviću da mu omogući uhljebljivanje u NP Plitvička Jezera kao i Šutićev otkaz na Veleučilištu zbog napada na kolegu Ivicu Bakovića.

Nastavlja se tekst sa beogradskim doktoratima ovo dvoje HDZ-ovaca i domoljuba, ali i još nečim što je ostavilo duboku mrlju u njihovim karijerama, plagijatima. Tako autor navodi da je Šutić plagirao rad prof. Mirjane Kasapović kojega je pretočio u svoju knjigu „Državno i političko uređenje Republike Hrvatske“, a Vlatkica Program rada koji je prepisala od dekana Veleučilišta u Požegi Dinka Zime. Na osnovu toga prepisanog Programa rada izabrana je za dekanicu Veleučilišta u Gospiću.

Nastavlja autor i o Šutićevim problemima sa zakonom počevši od izazivanja prometne nesreće u kojoj je život izgubila jedna osoba pa do krađe kamena za što se postupak još uvijek vodi na sudu u Gračacu.

Stoga jedva čekamo popis stanovništva 2031. godine i rezultate mukotrpnog rada ovog doktorskog dvojca na smanjenju depopulacije ruralnih krajeva.

G.N.P/Z.Bogdanić

Scrennshot: Jutarnji list

Comments are closed.