Najnovije

Evolucija

21 srpnja, 2017 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Evolucija
Stav
0

Nisam imao prilike upoznati Charlesa Darwina, ali kažu da je bio vrlo zanimljiva osoba. Kako se i može pronaći na Wikipediji, on je autor teorije evolucije. Pojednostavljeno, riječ je o tome kako je čovjek nastao kada je majmun sišao sa drveta. Upravo nas je posljednja sjednica Gradskog vijeća Otočca podsjetila na tu Darwinovu teoriju. Naravno, ne insinuiramo na to da su neki vijećnici majmuni na onakav način kako je to uvredljivo izrekla vijećnica Vlatka Ružić nazvavši vijećnika Josipa Grčevića čimpanzom. Građani Otočca već su sami shvatili da je vijećnica Vlatka Ružić u najmanju ruku pretjerala vrijeđajući utemeljitelja HDZ-a, dragovoljca Domovinskog rata i hrvatskog branitelja majmunom. Ne ulazeću u dublju analizu razloga za takvo vrijeđanje možemo samo zaključiti da se radi o nedostatku opće kulture i u najmanju ruku nepoštivanja starijeg od sebe. Takav riječnik definitivno ne priliči osobi koja se kiti titulom doktora znanosti, ma što god ta titula nekome značila.

Ovdje se ipak radi o nekoj vrsti evolucije vijećnika koji nisu do sada imali prilike sudjelovati u radu Gradskog vijeća. Naravno da im tijekom te evolucije treba vremena da shvate kako zapravo funkcionira lokalna samouprava. Oni bi trebali učiti od onih iskusnijih koji su taj posao radili i prije i koji neistomišljenike ne tretiraju kao štićenike zoološkog vrta.

Kako se vode sjednice Gradsko vijeća?

Predsjednik Gradskog vijeća Branislav Šutić toliko se pogubio u vođenju sjednice da je jedino mogao napraviti ono što je i napravio, očajnički se cerekati gradonačelniku Kostelcu u lice dok mu je ovaj objašnjavao da se tako ne vodi sjednica iz vrlo jednostavnog razloga, nije ispoštovao proceduru. Dok je gradonačelnik odlazio iz vijećnice, praktički ga moleći da se vrati, Šutić je konačno shvatio da voditi sjednicu Gradskog vijeća nije isto što i voditi sastanak uprave NP Plitvička Jezera ili stručnog vijeća Veleučilišta. Naime, dok je tamo, teoretski, mogao neposlušnima prijetiti otkazom ovdje je shvatio da može samo nemoćno promatrati vijećnike da odlaze sa sjednice koja se održava mimo zakonske procedure.

Ekstremni primjer

Prije nekoliko dana Šutić poziva gradonačelnika na suradnju u interesu građana i Grada Otočca. Inicijativa hvale vrijedna, ali samo naizgled. Stjepan Kostelac je gradonačelnik već nekoliko mandata, svaki put izabran od građana na demokratskim izborima. Da je bio baš toliko loš u vođenju grada izdržao bi najduže jedan mandat. Prevedeno, da su građani na nedavnim izborima mislili da je Kostelac loš izbor izabrali bi Šutića za gradonačelnika. Nastavlja Šutić nadalje u svom stilu hvaleći se da se bavi politologijom stručno i znanstveno. Nećemo procjenjivati Šutićeve stručne i znanstvene dosege jer je to već napravio doc. dr. sc. Krešimir Petković sa Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu (ne nauka, taj fakultet je u Beogradu) koji je 2011. godine napisao recenziju Šutićeve knjige “Državno i političko uređenje Republike Hrvatske” dostupno na poveznici: https://bib.irb.hr/datoteka/605914.Petkovi_o_DIPURH.pdf. Između ostalog Petković navodi: “Šutićevo je plagiranje tako jedan od ekstremnijih primjera plagijatorske strategije “žrtvovanja pješaka”, u kojoj plagijator, poput zločinca iz detektivskoga romana koji podsvjesno želi da ga otkriju, ostavi jasan trag na mjestu zločina ili u njegovoj blizini.”

I na kraju…

Ne znamo je li Šutić pročitao tu recenziju, ali bi mu to svakako preporučili. Šutić nastavlja obraćanje gradonačelniku neuvjerljivim pozivom na suradnju, zajedništvo, poštivanje zakona itd.

Inzistirajući na tome da se sjednice Gradskog vijeća prenose uživo Šutić je sam sebi zabio autogol zato jer je vodio sjednicu kao da vodi sastanak gradskog odbora HDZ-a. Tolerirajući vrijeđanje vijećnika Grčevića napravio je od vijećnice cirkus. I ono što je najvažnije, nije objasnio građanima tko će (i zašto) platiti izravan prijenos sjednica na TV Loki.

Možda Darwin ipak nije bio u pravu jer pojedini homo sapiensi kao da nikada ni sišli sa drveta!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.