Najnovije

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Otočca Branislav Šutić opet pod povećalom nacionalnih medija

21 srpnja, 2017 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Predsjednik Gradskog vijeća Grada Otočca Branislav Šutić opet pod povećalom nacionalnih medija
Iz dnevnog tiska
0

Vijest koju je 14. srpnja objavio portal Faktograf (http://faktograf.hr/2017/07/14/branislav-sutic-hdz-plitvicka-jezera/) danas su objavili Net.hr (http://net.hr/danas/hrvatska/sporno-zaposljavanje-u-upravi-np-plitvicka-jezera-posao-dobili-vec-otpusteni-ravnatelj-te-covjek-prijavljen-za-unistavanje-plitvica/) i Jutarnji list (http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/novi-stari-covjek-u-upravi-nacionalnog-parka-zaposlili-bivseg-otpustenog-ravnatelja-i-covjeka-s-prijavom-za-unistavanje-plitvica/6390980/).

Dolaskom novog ministra na čelo sektora zaštite okoliša, Tomislava Ćorića, očekivano, promijenio se i sastav Upravnog vijeća najvećega i najpoznatijeg Nacionalnog parka Plitvička jezera. Naime, 11. srpnja ove godine u njega su imenovana dva nova člana, bivši donedavni načelnik općine Plitvička jezera Boris Luketić te bivši ravnatelj Nacionalnog parka Branislav Šutić.Imenovan je još i treći član, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Igor Kreitmeyer, jedino što se njegovo imenovanje Plitvicama proširilo znatno tiše nego ona Šutića i Luketića. Kao prvo, obojici im se spočitava stranačka pripadnost: i jedan i drugi članovi su vladajuće stranke, odnosno HDZ-a pa mnogi na Plitvicama njihovo imenovanje u Upravno vijeće doživljavaju kao političko, a u slučaju Borisa Luketića i kao nadoknadu za načelničko mjesto koje je u općini izgubio u svibnju ove godine.

Imenovanje se, prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, navodno dogodilo na inicijativu HDZ-ova ličko-senjskog župana Darka Milinovića kojega s Branislavom Šutićem, između ostaloga, povezuje prijateljstvo. Ipak, puno više od političke podobnosti ovih se dana na Plitvicama diskutira o stručnoj i etičkoj opravdanosti imenovanja Šutića i Luketića u Upravno vijeće NP-a, posebno s obzirom na neke zgode iz njihove prošlosti.

Protiv Luketića, potvrđeno nam je to u Policijskoj upravi Ličko-senjske županije, policija je u rujnu 2015. godine podigla kaznenu prijavu, i to zbog navodnog uništavanja prirode u parku. Konkretnije, policija je podigla prijavu zbog “uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i staništa te odluke da unutar zaštićene prirodne vrijednosti NP Plitvička jezera sruši sedrene barijere – stanište bez prethodno ishođenog dopuštenja nadležnog ministarstva”.

– Prijava je dalje proslijeđena DORH-u koji je u ovom slučaju protiv Luketića pokrenuo optužni prijedlog – potvrdili su nam u policiji, ali i sam Luketić.

Kako je ispričao u razgovoru za Jutarnji list, protiv njega je tijekom posljednjih nekoliko godina podignuto valjda 20-ak kaznenih prijava, ali je jedino ova, tvrdi, bila sročena dovoljno vješto da je se uzme u obzir.

– Zbog mene su, između ostaloga, kaznene prijave podizali i kad sam u općini organizirao djelovanje Zimske službe. Sve su, naravno, uvijek bile u organizaciji SDP-a i Mosta, a isto je i s ovom prijavom. Još uvijek čekamo da bude zakazano ročište, a nakon toga nema sumnje da će prijava vrlo brzo pasti – siguran je Luketić, koji tvrdi da je u ovom slučaju došlo čak i do krivotvorenja policijskog zapisnika, kao i službenih pečata.

Prijava se, naime, dogodila u vrijeme dok je aktualni ravnatelj NP-a Anđelko Novosel bio stručni voditelj, imenovan u park iz kvote SDP-a obzirom je tada pripadao socijaldemokratima. U međuvremenu, taman negdje sa smjenom vlasti u državi, pridružio se lokalnom MOST-u, i cijelo vrijeme bio u dosta lošim odnosima s općinom Plitvička jezera kojom je upravljao HDZ-ovac Luketić. Imenovanje Branislava Šutića pak drži se spornim obzirom je riječ o bivšem ravnatelju parka koji je već jednom dobio otkaz u parku, i to iz razloga što nije dolazio na posao.

Prema javno dostupnim podacima, Šutića se tereti da je primao nepripadnu plaću, istovremeno u NP-u Plitvička jezera, ali i kao dekan Veleučilišta u Gospiću navodno oštetivši Veleučilište za iznos od 60 tisuća kuna. Prije toga, 2011. godine, mediji su izvještavali kako je Šutić, kao ravnatelj NP Plitvička jezera, skrivio automobilsku nesreću u kojoj je smrtno stradao otac troje djece. Šutić od te prometne nesreće kasnije u medijima nije bježao te je izjavio da je supruzi i djeci poginulog muškarca nastavio pomagati koliko je najviše mogao.

Jutarnji list

Comments are closed.