Najnovije

Mržnja vs. zajedništvo?

6 kolovoza, 2017 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Mržnja vs. zajedništvo?
Politika
0

Proslava 27. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika koja je održana u petak trebala je biti sjećanje na poginule hrvatske redarstvenike i policajce, ali i sve poginule hrvatske branitelje tijekom Domovinskog rata. Uspomena je to koju moramo nositi svi jer volimo svoju domovinu neovisno o tome da li i kojoj političkoj opciji pripadamo.

Da ipak ne bi sve prošlo dostojanstveno i ponosno pobrinuo se portal Indirektno koji je, u trenucima kada moramo biti ispunjeni srećom što imamo vlastitu domovinu, ovu obljetnicu iskoristio za blaćenje (po tko zna koji put)  legalno izabranog gradonačelnika Otočca. Odjednom je izostanak gradonačelnika Kostelca sa ove manifestacije, na koju je poslao izaslanika svoga zamjenika Nenada Jankovića, postala vijest koja bi trebala biti objavljena valjda i na Al-Jazeeri. Kao da je “patološka mržnja” prema gradonačelniku Kostelcu jača od svih osjećaja prema domovini i poštivanja onih koji su za tu domovinu dali svoje živote? Dobro se sjećamo ovogodišnje proslave dana Grada Otočca na koju je bio pozvan tadašnji župan Milan Kolić. Čovjek je bio spriječen doći na proslavu, poslao je svoga izaslanika i priča tu završava. Nitko to nije spominjao u kontekstu nepoštivanja grada i građana Otočca. Konačno, i Predsjednica države, Predsjednici Sabora i Vlade poslali su svoje izaslanike. Znači li to da i oni svojim nedolaskom ponižavaju obilježavanje ove proslave? Naravno da ne.

Pozivanje na objektivnost?

Ovakvim pisanjem portal Indirektno sigurno ne doprinosi onome što proklamira stranački šef glavne urednice: zajedništvo, pomirbu, toleranciju i suživot svih građana Otočca neovisno o tome kojoj političkoj opciji pripadaju.  Ono što također ne pridonosi objektivnosti portala je jednostranost jer glavna urednica se nije ni udostojila poslati upit u ured gradonačelnika i tražiti pojašnjenje gradonačelnikovog izostanka sa te manifestacije. Ali ne, to uopće nije bitno. Bitno je da se gradonačelnik Kostelac napada i medijski blati. Dokaz tome je preko 30 članaka na portalu Indirektno u posljednjih godinu dana u kojim se proziva gradonačelnika za visoku travu u ulici Bartola Kašića, pregorene lampice na božićnoj rasvjeti, havariju u Fukushimi, odgodu slanja ljudske posade na Mars i tko zna što još.  Na proslavi 05. kolovoza svijeće su zapalili i potpredsjednici Gradskog vijeća Otočca Bakarić i Orešković. Prvo što sam primijetio da nema predsjednika GV Otočca Šutića na polaganju vijenaca i pretpostavljam da su oni njegovi izaslanici. Zato sam probao udariti par puta glavom u zid ali još uvijek ne shvaćam. Kostelac ne smije poslati izaslanika, ali Šutić smije. Ne shvaćam gdje je tu objektivnost!

Gdje je nestao predsjednik GV-a?

Kaže poslovica da moraš najprije počistiti ispred svoga praga. Prozivajući gradonačelnika da nije nazočio proslavi 27. godišnjice Prvog hrvatskog redarstvenika glavna urednica portala Indirektno je očito zaboravila poslovicu sa početka. Njezin stranački šef Branislav Šutić također se nije pojavio na toj proslavi. A što je još i gore, nije se pojavio ni na proslavi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Bez obzira na njegov kratak braniteljski staž od čak 74 dana, on je ipak hrvatski branitelj, a i zbog same funkcije predsjednika Gradskog vijeća Otočca on je tamo jednostavno morao biti. Da li nam on šalje poruku da mu poginuli branitelji čije su žrtve utkane u neovisnu i slobodnu Hrvatsku nisu bitni? Nećemo iz toga ništa zaključivati, ali ćemo poručiti onima koji su sebi prisvojili monopol na domoljublje i koji su sami sebi dali za pravo ocjenjivati koliko tko voli Hrvatsku da javno ponižavanje političkih neistomišljenika mora prestati.

A zastava?

Prolazeći pored Doma zdravlja Otočac na sam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja uočio sam jedan detalj koji nam govori koliko rukovodstvo Doma zdravlja Otočac i svi oni tamo vode brigu o sjećanju na poginule branitelje. Točno u 09.30 fotografirao sam nosače zastava koji su bili, zamislite, prazni. Niti ravnatelj DZ Otočac, niti predsjednica Upravnog vijeća nisu se sjetili da na ustanovu kojoj su na čelu na taj najvažniji dan u novijoj hrvatskoj povijesti izvjese državnu zastavu. Nećemo ispasti neprofesionalni pa ćemo napomenuti da tu zgradu koriste i Dom za stare i nemoćne kao i hitna medicinska pomoć. Kada su me neki djelatnici uočili da fotografiram nepostojeće zastave nakon toga su ih izvjesili. Čestitam, bolje ikad nego nikad.

Comments are closed.