Najnovije

Na Plitvicama održana javna tribina Državne geodetske uprave

22 rujna, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Na Plitvicama održana javna tribina Državne geodetske uprave
Vijesti
0

PLITVIČKA JEZERA – Jučer, 21. rujna Državna geodetska uprava održala je javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt „Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima“. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća 8 nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i 2 stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u službenim registrima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje i provedbu prava prvokupa u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Ujedno će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta koji nosi naziv Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Na projektu od samog početka sudjeluje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, te javne ustanove koje upravljaju zaštićenim područjima. EPPR će utvrditi jasne granice pojedinih zaštićenih područja, omogućiti njihovu vidljivost i transparentnost, a sve u svrhu učinkovitijeg upravljanja zaštićenim područjima. Državna geodetska uprava i angažirani gospodarski subjekti iz geodetske operative predano rade na ostvarenju zadanih ciljeva projekta, kao i na nizu ostalih projekata kojima je cilj digitalizacija i jednostavniji pristup geoprostornim i katastarskim podacima iz nadležnosti Državne geodetske uprave“, izjavio je voditelj projekta EPPR-a, Mladen Pandža.

Projekt EPPR-a neće ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Učinit ćemo sve što je s naše strane moguće da pružimo što više informacija privatnim

vlasnicima o projektu Evidentiranja posebnih pravnih režima. Mi smo i dosad aktivno surađivali s privatnim vlasnicima vezano uz teme koje obrađuje EPPR, a to su pravo prvokupa, naknada štete, izvlaštenje u pojedinim slučajevima, te gospodarsko korištenje i koncesijska odobrenja. Plitvička jezera traže posebnu zaštitu i brigu svih nas jer jedino na taj način možemo zaštititi područje jedinstveno na planeti“, izjavio jeTomislav Kovačević, ravnatelj NP Plitvička Jezera.

Javna tribina u JU NP Plitvička jezera je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 21. listopada. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja.

Kada je riječ o privatnim vlasnicima i njihovim pravima i obvezama unutar zaštićenih područja treba naglasiti pravne elemente koji mogu biti od velike koristi svima koji posjeduju nekretnine na tom području. Pravo prvokupa, izvlaštenje, pravo na naknadu štete su detaljno pojašnjeni na javnoj tribini, a dostupni su i na mrežnim stranicama projekta“, izjavila je Ana Vrban, viša stručna savjetnica u odjelu katastarskih izmjera pri Državnoj geodetskoj upravi.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31.173.724,75 kn, a ukupna vrijednost projekta je 36.674.970,00 kn. Projekt EPPR je započeo 1. veljače 2019., a rok za završetak je 31. prosinca 2022.

A.K. / M.K.S.

Comments are closed.