Najnovije

Održana cjelodnevna manifestacija u organizaciji Zavičajnog društva Sinac

3 travnja, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Održana cjelodnevna manifestacija u organizaciji Zavičajnog društva Sinac
Događanja
0

Vratilo se dite materi“ –  poručio je g. Domagoj Matasić predsjednik Mjesnog odbora Sinac

SINAC – U subotu 2.4.2022. godine u Sincu, mjestu nedaleko od Otočca održana je cjelodnevna manifestacija u organizaciji Zavičajnog društva Sinac, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Otočca g. Gorana Bukovca. Nakon okupljanja gostiju u poslijepodnevnim satima najprije je svečano otvorena galerija sa suvenirima i umjetničkim slikama koje su nastajale unazad tri godine prilikom održavanja likovnih kolonija,  a sredstva od prodaje prikupljati će se za izgradnju glazbenog paviljona na Trgu prijateljstva u Sincu.

Koliko je ovaj događaj važan za Sinac objasnio je predsjednik Mjesnog odbora g. Domagoj Matasić i naglasio: „2015. g. župni zbor Granešine poklonila je sinačkoj župi bakrene reljefe za izradu Križnog puta i tim je povodom održan koncert uz sudjelovanje KUD-a Lipa iz Sinca, a sve sa ciljem poticaja oko postavljanja križnog puta u Sincu. Od tada se svake godine u župi Otočac održavao prigodni koncert u korizmenom vremenu sa renomiranim gostima iz Zagreba i kulturno umjetničkim društvima sa područja grada Otočca, osim vremena kada je to bilo nemoguće izvesti radi pandemije virusa Covid – 19. Nažalost još uvijek nisu prikupljena sredstva za izgradnju križnog puta u Sincu no želja i volja mještana i župe Sinac i dalje ne jenjava.

Ove godine inicijativu za organizaciju koncerta potaklo je Zavičajno društvo Sinac po vodstvom gđe. Anamarije Bogdanić Vlašić, „Sinčeranke u dijaspori“ kako ona to voli istaknuti, a koja je svojim nesebičnim zalaganjem okupila važne goste ali i domicilna društva i potakla ideju da se ovogodišnji koncert pod nazivom „Sinac pod križem“ održi u Sincu. Svečanu svetu misu u 18:00 sati predvodio je župnik  vlč. Josip Žagar iz župe Lukavec kod Velike Gorice, a zatim je održan prigodni koncert na kojem su u svojim jedinstvenim izvedbama korizmenog liturgijskog napjeva sudjelovali MVS Sinovi Atara, KUD Dangubice, ŽVA Zwizde, Župni zbor Ivan Dobri župe Sv. Ivana 23. pape iz Zagreba, ZD Sinac, KUD Lipa i domaći župni zbor Zrnje Gospine krunice iz Sinca.

Iznimna nam je čast što  se koncert ponovo vratio u  župu Sinac odakle je sve i počelo i nadam se da će to postati tradicija našeg mjesta, kako se i napomenulo na samom početku „ Vratilo se dite materi“ –  poručio je Domagoj s neskrivenim zadovoljstvom nakon završetka koncerta i prigodom uručivanja zahvalnica svima koji su pridonijeli organizaciji. Zahvalnice su uručene gradonačelniku Grada Otočca g. Goranu Bukovcu, ravnateljici OŠ Zrinskih i Frankopana gđi. Jasminki Devčić,  ravnateljici GPOU Otočac gđi. Nadi Avsec, zatim voditeljima svih društava koji su sudjelovali na koncertu, svim sudionicima i pokroviteljima ovog lijepog događaja, te ženama iz župnog zbora župe Sinac koje su uložile izniman trud oko uređenja crkve za ovu svečanu prigodu.

Otvorena suvenirnica svakako će biti dio turističke ponude mjesta Sinac ali i cijele Gacke doline gdje će se moći kupiti slike s motivima Gacke i tradicijski suveniri.

Jučerašnja manifestacija pokazala je kako Gacka dolina ima potencijala, najprije u sposobnim mladim ljudima koji ne žele napustiti Sinac, zatim u ljudima koji žive diljem lijepe naše a koji Sinac nose u srcu kao što je gđa. Anamarija Bogdanić Vlašić i koji se nesebično zalažu za kulturnu baštinu i tradiciju Sinca i Gacke doline. Uz bogatstvo prirodne ljepote izvorišta rijeke Gacke i uz bogatu ponudu novo otvorene suvenirnice uspjeh može biti zagarantiran.

3.4.2022.godine

Pripremila: Nada Rogić

Foto: Domagoj Matasić

Comments are closed.