Najnovije

Održana književna manifestacija “Litterra Gacka – Proljeće na Umcu”

25 travnja, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Održana književna manifestacija “Litterra Gacka – Proljeće na Umcu”
Kultura
0

OTOČAC – U subotu, 23. travnja na japodskoj gradini održana je književna manifestacija “Litterra Gacka – Proljeće na Umcu” u kojoj su gostovali književnici Roman Simić i Milan Majerović-Stilinović. Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH. Bio je to osebujan i nesvakidašnji način predstavljanja knjiga – u prirodi, u šumskom ambijentu, na kulturnom lokalitetu japodske gradine, a u ozračju otvorenja prve japodske staze u Hrvatskoj – “Japodija na Umcu”. Litterru Gacku otvorila je uime pokrovitelja dr. sc. Mihaela Majcen-Marinić, voditeljica Službe za knjigu i nakladništvo Ministarstva kulture, istaknuvši kako ova Litterra Gacka nije samo upriličena u prelijepom ambijentu na prekrasan dan, već i na Svjetski dan knjige i autorskih prava, dan nakon Dana hrvatske knjige i Dana planeta Zemlje (22. 4.), a na Jurjevo ili spomendan sv. Jurja.

ROMAN SIMIĆ poznati je i nagrađivani književnik (Kiklop, Grigor Vitez, nagrade Jutarnjeg i Večernjeg za najbolju prozu itd.), prozaik, kritičar i pjesnik, autor romana “Iva do Mjeseca i natrag”, triju zbirki priča i nekoliko slikovnica, dugo je na književnoj sceni i najpoznatiji je možda kao urednik i pokretač Festivala europske kratke priče (koji je prošle godine proslavio 20 godina postojanja).

MILAN MAJEROVIĆ-STILINOVIĆ poznati tv novinar koji se već poodavno time ne bavi, danas je savjetnik za komunikacije i odnose s javnošću. Početkom 2019. godine pokrenuo je Facebook blog „Što sam naučio na planini“ koji je postao osnova za njegovu prvu istoimenu knjigu s podnaslovom “priče u hodu”. Knjiga je brzo prozvana emocionalnim priručnikom za planinare i planinarenje.

Počasne gošće Litterre Gacke bile su i arheologinje Lidija Bakarić, stručnjakinja za Japode, i Katarina Mužar, pronalazačica japodske gradine na Umcu.

Posebna zanimljivost jest da je domaćin ovoga književnog druženja bio šumoposjednik Josip Oršanić i njegov OPG Aronija jer je japodska gradina otkrivena nedavno upravo u njegovu gaju, u kojem je prije toga uredio poučne staze, sjenice i vidikovce. Prvu japodsku stazu otvorio je gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac.

KUBS Baštinica

foto: Milan Krznarić / Fotoklub Otočac

Comments are closed.