Najnovije

Održana 3. tiskovna konferencija projekta “STEM bajka”

23 studenoga, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Održana 3. tiskovna konferencija projekta “STEM bajka”
Događanja
0

OTOČAC – Danas je u Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac održana tiskovna konferencija projekta “STEM bajka”, a na kojoj je voditeljica projekta STEM bajka Tatjana Grgurić iscrpno je upoznala prisutne medije s projektom. Projekt STEM BAJKA sufinanciran je sredstvima Europske unije i Europskog socijalnog fonda, dok isti sufinancira i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Provoditelj projekta STEM BAJKA je Društvo pedagoga tehničke kulture Ogulin u suradnji s partnerima Sveučilište u Rijeci, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Grada Gospića, Gačanka Otočac, Udruga za razvoj zajednice, kreativno i umjetničko izražavanje i ekologiju „Sunce“, Grad Ogulin, Pučko otvoreno učilište Ogulin i Zavičajni muzej Ogulin. Vrijednost projekta je 2.432.399,13 kuna, a provodi se na 3 lokacije u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji, odnosno u gradovima Ogulin, Otočac i Gospić. Trajanje projekta je 24 mjeseca, odnosno od 30.12.2020. do 30.12.2022.

Voditeljica Grgurić upoznala je prisutne što se sve odradilo od početka provođenja projekta, odnosno od 30.12.2020., pa do danas. Ovim projektnom opremljen je ured osnovnom opremom za rad u zgradi partnera u projektu Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, izrađen je vizualni identitet projekta prema kojem je kupljen promotivni materijal namijenjen za djecu, mentore, volontere,  partnere i ostale sudionike u projektu, otvorena je web stranica, Facebook i Instagram stranica na kojoj se mogu pratiti sva događanja u projektu te je potpisan ugovor s Robertom Knjazom, a koji predstavlja Društvo kao STEM influencer.

S obzirom na epidemiološku situaciju putem Zoom-a, od ožujka do lipnja 2021. godine provedene su dvije edukacije:

  • jačanje soft vještina za organizacije civilnog društva u trajanju 60 sati u kojima je sudjelovao 41 polaznik iz 6 organizacija civilnog društva,
  • matematika u trajanju 100 sati, a gdje je sudjelovalo 35 sudionika iz 5 organizacija civilnog društva.

Cilj provedbe ovih edukacija bio je potreban kako bi što bolje objasnili i prenijeli STEM znanja krajnjim korisnicima. Od lipnja do rujna 2021. adaptirano je 305,5 m2 vanjskog STEM postava, koji se nalazi u Izviđačkom parku  u Ogulinu čiji je vlasnik partner Grad Ogulin i adaptiran je unutarnji postav STEM bajka u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Iz sredstava projekta kupljena su 3 eksponata koja su postavljena na vanjski STEM postav. U sklopu svojeg programa OCD inkubator partner Pučko otvoreno učilište Ogulin u lipnju je provelo Akademiju za 14 volontera STEM bajka u trajanju od 10 sati. Kupljena je oprema u vrijednosti oko 750.000,00 kn.

U rujnu 2021. u projektu STEM bajka organizirane su besplatne radionice za djecu iz 10 STEM modula. Do sada su održali 560 sati radionica, a na kojima je sudjelovalo oko 450 djece. Osim u Ogulinu, partneri u projektu STEM bajka Zajednica tehničke kulture grada Gospića i Udruga Gačanka Otočac održali su besplatne radionice za djecu u Gospiću i Otočcu, a kod kojih su se radionice održavale iz dva modula i to: ZTK Gospić organizirao je modul iz Robotike i Politehnike, a Udruga Gačanka Otočac organizirala je modul iz Robotike i Biologije. Snimljeno je i objavljeno 10 podcast emisija.

Gosti podcast emisija su poznate osobe u području STEM-a koji na zanimljiv, interaktivan i praktičan način prezentiraju STEM. Sve podcast emisije mogu se pogledati na YouTube, Facebook, Instagram i web stranici STEM bajka.

Organizirana su i tri studijska posjeta (od četiri) te jedno studijsko putovanje. Također, održana su i dva STEM festivala u Ogulinu i Gospiću.

Dragica Rogić, predsjednica udruge Gačanka iz Otočca i volonterka u projektu STEM bajka najprije je pojasnila čime se udruga Gačanka bavi. Udruga Gačanka 18 godina neprekidno radi na očuvanju tradicijskih zanata  putem edukativnih radionica i širom RH-e. Niz godina sudjeluje kao partner u mnogim projektima na temu tradicijske kulturne baštine u kojima su krajnji korisnici svih uzrasta. Članice udruge osposobljene su i kao treneri za razne motivacijske radionice na temu podizanja svijesti lokalnog stanovništva o samozapošljavanju, kreativnosti, održivosti i brendiranju proizvoda.

Za svoj rad dobile su mnoga priznanja od Grada  Otočca , Županije LSŽ-e i Ministarstva kulture. U projekt STEM bajka su se uključili  sa pričom koja je prilagođena predmetu biologije  kroz koju su djeca upoznala važnost tradicije i kako ju primijeniti u današnjem životu. Isto tako kroz robotiku  djeci se približio moderan svijet  i važnost  tehnologije u životu.

Kroz 40 sati radionica na temu biologije proveli su oko 15 djece koja su kroz priču Kako je janjčić Janko dao kaputić dječaku Marku. Na radionicama su djeca upoznata što se sve i na koji način može raditi s ovčjom vunom. Kroz program robotike proveli su 10 djece koja su slagala robotsku ruku i time se upoznali s programima robotike.

Blanka Poljak Franjković, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ogulin istaknula je da nakon odlične suradnje s Društvom pedagoga tehničke kulture Ogulin od 2018. godine i osnivanja Centra za tehničku kulturu Ogulin, Pučko otvoreno učilište Ogulin pristupilo je osmišljavanju te izradi cjelovite projektne dokumentacije te apliciranju projekta STEM bajka.

Po ostvarivanju uspjeha projektne prijave provoditelju projekta STEM bajka POU Ogulin, kao partner, cijelo vrijeme trajanja projekta pruža administrativnu i logističku potporu, koordinaciju prilikom provođenja projekta,  bez naknade infrastrukturnu potporu (prostor za provođenje aktivnosti i pohranjivanje opreme i materijala za radionice, radni prostor zaposlenika projekta za vrijeme trajanje projekta te za snimanje podcasta STEM popular i ostalo). Navedeni prostor POU Ogulin je adaptiran i opremljen kao prostor trajnog postava inovativnih, interaktivnih sadržaja sa svrhom popularizacije STEM-a i provedbe pilot grupa za krajnje korisnike.

U sklopu projekta Učilište je provelo i edukaciju volontera za volontiranje u radionicama STEM modula te STEM festivala dok su djelatnici POU Ogulin mentorirali su zaposlenike projekta u dijelu provođenje financija, podnošenje ZNS-a i izvješća te ostalih upravno-pravnih poslova. Ovim putem želim istaknuti izvrsnu suradnju te ozbiljnost i neizmjernu predanost provoditelja i partnera projekta. Po završetku projekta STEM bajka POU Ogulin nastavit će odličnu suradnju s Društvom pedagoga tehničke kulture Ogulin u vidu korištenja prostora i opreme te organizacije STEM i STEAM sadržaja u sklopu Centra za tehničku kulturu Ogulin kao i pripremu dokumentacije i prijave za buduće Javne pozive.

Predsjednica partnerske udruge „Sunce“ Martina Zorić pojasnila je na koji način sudjeluje njihova udruga kao partner u ovom projektu. Dramska skupina Ex voto koja djeluje unutar udruge „Sunce“ u sklopu projekta STEM bajka odlučila je dramatizirati poznatu bajku braće Grimm Pepeljuga i povezati ju sa STEM područjem uz jasnu poruku mladima koliko je u današnje vrijeme važno čitati bajke i kako jedna tradicionalna bajka može biti zanimljiva ako ju oživimo koristeći suvremenu tehnologiju. U predstavi STEM bajka, Pepeljugu smo nazvali Faceljuga. Ona je klasičan lik moderne verzije bajke braće Grimm. U predstavi sudjeluju učenici Gimnazije i strukovne škole Bernardina Frankopana iz Ogulina: Tena Lipošćak, Dražen Grgurić, Martina Vučetić, Nenad Marjanović, Lana Puškarić, Sara Zildum, Borna Župan, David Rupčić. Tekst je dramatizirala i glumce pripremila Martina Zorić, voditeljica dramske grupe

Na kraju je Tatjana Grgurić najavila  3. FESTIVAL STEM BAJKA koji se upravo održava u Otočcu za učenike Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac, a sve u svrhu popularizacije STEM-a kod djece. U programu ovog festivala nakon tiskovne konferencije održava se predstava STEM bajka za učenike produženog boravka Osnovne škole Zrinskih i Frankopana Otočac, a nakon predstave članovi OCD-a provest će predstavljanje STEM aktivnosti kroz 1 STEM radionicu radi prezentacije novih sadržaja za pilot grupe krajnjih korisnika: djece i mladih te opće populacije.

Comments are closed.