Najnovije

Reagiranje Stjepana Kostelca na izgradnju HE Kosinj 2

10 prosinca, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Reagiranje Stjepana Kostelca na izgradnju HE Kosinj 2
Reagiranje
0

Na adresu portala primili smo tekst bivšeg gradonačelnika Grada Otočca Stjepana Kostelca koji objavljujemo u cijelosti.

Gledajući sučeljavanje održano prije nekoliko dana u Matici Hrvatskoj o izgradnji HE Kosinj 2,  ponukan sam da obrazložim neke događaje u proteklom vremenu kao tadašnji gradonačelnik  Grada Otočca  a u vezi izgradnje HE Kosinj 2 i HE SENJ 2. Sa gosp. Branimirom Pinčićem družili smo se 2015. i 2016. god i on nam je u detalje obrazložio svoj projekt inačice HE ŠVICA I HE SENJ i pretvaranje Švičkog jezera u akumulaciju umjesto potapanja Kosinja. Uvidjeli smo da je on u pravu te smo dogovorili sa  INSTITUTOM  ZA ELEKTROPRIVREDU I ENERGETIKU D.D.  da oformi tim nezavisnih stručnjaka i naprave  RECENZIJU Pinčićevog projekta. Institut je okupio stručni tim inženjera, geologa i drugih stručnjaka koje vidite na prikazanoj prvoj stranici  revizije.

Grad Otočac je platio reviziju jer je Otočcu  bila bitna revitalizacija Švičkog jezera, povratak dijela Gacke u staro korito i izgradnja male centrale u Švici a sve kao dio projekta izgradnje HE Senj i Kosinj. Recenzija je pokazala da je inačica isplativija i bolja jer ne devastira Kosinj i jeftinija od HEP-ovog projekta. Sa recenzijom smo upoznali tadašnjega  ministra zaštite okoliša gosp. Slavena Dobrovića i državnog tajnika gosp. Čikotića. Oni su se složili da varijanta ima neke prednosti i da je treba usporediti sa HEP-ovim projektom te nam dozvolili da održimo prezentaciju Recenzije u Ministarstvu zaštite okoliša. Tako je prezentacija održana početkom 2017. god.  u prisustvu izrađivača prezentacije i novinara. Zaključak je bio da se HEP obveže okupiti nezavisne stručnjake koji će usporediti obadvije varijante i prezentirati je javnosti. Uskoro premijer Plenković izbacuje Most iz koalicije i smjenjuje ministra Dobrovića. Tako sve propada u vezi sa inačicom jer HEP nije nikada proveo naloženi zadatak da usporedi obadvije varijante.

HEP je dobio navedenu recenziju ali je nigdje ne spominje jer mu ne ide u prilog. Dokazivanje HEP-ovaca kako je projekt dobar jer to pokazuje provedena studija utjecaja na okoliš je nevjerodostojna jer je od jedne studije napravljeno dvije studije, posebno za HE Senj a posebno za HE Kosinj iako je to jedan  povezan projekt. Na taj način studija dobiva drugu konotaciju. U studiji utjecaja za okoliš za HE Senj spominje se inačica ali kako piše ona nije razmatrana jer nije bila predmet razmatranja. Razgovarajući tada sa mnogim stručnjacima većina se slaže da je HEP-ov projekt nerentabilan i da će to biti drugi Obrovac u Hrvatskoj. Ministarstvo zaštite okoliša ne za vrijeme Dobrovića dalo je zeleno svjetlo HEP-ovom projektu jer je Vlada RH nalogodavac i HEP-u i Ministarstvu zaštite okoliša.

STJEPAN KOSTELAC, DR. VET. MED

Comments are closed.