Najnovije

HGK ŽK Otočac organizira panel raspravu na temu „Iseljeništvo kao potencijal demografskog i gospodarskog razvoja Hrvatske“

21 studenoga, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
HGK ŽK Otočac organizira panel raspravu na temu „Iseljeništvo kao potencijal demografskog i gospodarskog razvoja Hrvatske“
Vijesti
0

OTOČAC – Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Otočac u suradnji s ŽK Karlovac i ŽK Sisak organizira panel-raspravu „Iseljeništvo kao potencijal demografskog i gospodarskog razvoja Hrvatske“, koja će se održati u Otočcu ovog petka, 24. studenog s početkom u 10:30h.

Glavna tema panel-rasprave je hrvatsko iseljeništvo te njegov potencijal za demografski i gospodarski razvoj Hrvatske. Prema procjenama, više od 3,5 milijuna hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka živi izvan Hrvatske, a samo u zadnjih desetak godina iz Hrvatske je u inozemstvo iselilo oko 300.000 stanovnika. S tim u vezi, cilj ove panel rasprave je ukazati na potencijale iseljeništva za razvoj hrvatskog gospodarstva, doprinijeti uspostavi komunikacije između ključnih dionika – znanstvenika, poduzetnika, građanskog društva i javne uprave, te potaknuti provedbu aktivnih demografskih i gospodarskih politika ključnih za održivi razvoj Hrvatske.

Osim općih migracijskih trendova i populacijskog potencijala hrvatskog iseljeništva, raspravljat će se o ulozi iseljeništva u ekonomskom razvoju Hrvatske: kako iseljenici doprinose gospodarskom razvoju – od investicija do transfera znanja i tehnologija; koje su strategije za jačanje veza i suradnje između hrvatskih poduzetnika u inozemstvu i onih u Hrvatskoj; kako potaknuti iseljenike na ulaganje u Hrvatsku, uključujući poticaje i politike koje bi olakšale takve investicije; te naposljetku kako potaknuti povratak iseljenika-stručnjaka i poduzetnika u Hrvatsku?

U panel raspravi sudjeluju: Nikola Šimunić, Institut za migracije i narodnosti; Željka Josić, Središnji državni ured za demografiju i mlade; Stjepan Šterc, Fakultet hrvatskih studija; Ruža Studer, Velebitska ruža d.o.o. & Udruga IPU – Iseljenika, povratnika i useljenika; Marina Perić Kaselj, Institut za migracije i narodnosti; Ivanka Kunštić, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH; Mary Ann Rukavina Cipetić, GTF – Inicijativa za održivi rast; Jorge Francetić, Obala Grupa d.o.o. & Latanlog d.o.o.; Marijan Krmpotić, Kroma d.o.o. Gospić.

HGK ŽK Otočac / I.L.

foto: SDUDM

Comments are closed.