Najnovije

Župan Petry s Obrtničkom komorom potpisao Sporazum o stipendiranju

6 studenoga, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Župan Petry s Obrtničkom komorom potpisao Sporazum o stipendiranju
Vijesti
0

GOSPIĆ – U Kabinetu župana Ernesta Petryja danas je upriličeno svečano potpisivanje Sporazuma o stipendiranju za školsku godinu 2023./2024. između Ličko-senjske županije i Obrtničke komore Ličko-senjske županije. Župan Ernest Petry i predsjednik Komore Joso Vrkljan svojim su potpisima potvrdili početak nove faze u podupiranju mladih deficitarnih zanimanja u županiji. Obrtnička komora već od 2006. godine stipendira učenike, a do sada je kroz ovaj program stipendirano 100 učenika s mjesečnim iznosom od 600 kuna. Stipendije su dodijeljene učenicima iz udruženja obrtnika Gospić, Otočac, Senj i Novalja, pokrivajući tako široko područje Ličko-senjske županije. Sporazum ne samo da nastavlja tradiciju stipendiranja, već i potiče mlade na odabir obrtničkih zanimanja, pridonoseći time smanjenju nedostatka stručne radne snage u županiji te jačanju lokalnog gospodarstva. Ličko-senjski župan Ernest Petry istaknuo je zadovoljstvo što će 12 studenata deficitarnih zanimanja biti stipendirano.

Joso Vrkljan, predsjednik Obrtničke komore, izrazio je svoju zahvalnost Ličko-senjskoj županiji zbog podrške programu stipendiranja za učenike koji se obrazuju za zanimanja kojih nedostaje na tržištu rada. Naglasio je kako je registriran porast broja obrta u županiji, što dodatno ističe važnost ovakvih koraka. Prijedlog kandidata za stipendije dolazit će iz same Komore, s informacijama od Zavoda za zapošljavanje koji prati koja su to deficitarna zanimanja.

Također, prilikom odabira stipendista, posebna pažnja posvećuje se ekonomskom stanju obitelji kandidata. Do 2013. godine u sufinanciranju stipendija sudjelovalo je Ministarstvo poduzetništva i obrta, a od školske godine 2011/2012. financijski udio preuzela je Ličko-senjska županija. Ovaj potez je znak snažne podrške lokalne zajednice u razvoju obrtništva i pružanju boljih uvjeta za školovanje mladih.

LSŽ

foto: LSŽ

Comments are closed.