Najnovije

Predstavljanje monografije “Sakralna baština Grada Otočca”

16 listopada, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Predstavljanje monografije “Sakralna baština Grada Otočca”
Kultura
0

OTOČAC – “Sakralna baština Grada Otočca” naziv je monografije koja će u Gackom pučkom otvorenom učilištu biti predstavljena u utorak, 14. studenoga u 19 sati. Muzej Gacke koji djeluje pri Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac proveo je 2021. godine preliminarno istraživanje tijekom kojeg je utvrđeno postojanje 24 sakralna objekta – katoličkih i pravoslavnih crkvi, hramova i kapela.

Sakralni objekti koji su istraženi i prezentirani u ovoj monografiji nalaze se na administrativnom području Grada Otočca koje sačinjavaju 22 naselja, tj. na području koje se geografski ne poklapa s cjelinom dekanata ili parohije. U periodu od 2021. do 2023. godine autorica monografije i kustosica Muzeja Gacke Marija Uzelac pristupila je istraživanju tijekom kojeg su prikupljene informacije o povijesti, mijenama, specifičnostima i trenutnom stanju sakralnih objekata. U istraživanju su korišteni različiti pisani izvori – monografije, stručni članci, članci u periodičkim izdanjima i crkvene knjige. Informacije su prikupljane i terenskim obilascima te kroz razgovore sa svećenicima koji su u trenutku provođenja istraživanja bili zaduženi za pojedine sakralne objekte.

Fotograf Goran Vranić izrađivao je tijekom posljednje dvije godine i opsežnu fotografsku dokumentaciju eksterijera i interijera svih sakralnih objekata, a kao dodatni sadržaj i dodatna vrijednost ovoj monografiji za svaku crkvu kreiran je i kratki videozapis koji će postati javno dostupan putem QR kodova i YouTube kanala Muzeja Gacke.

Program pripreme i realizacije ove monografije u 2022. i 2023. godini poduprli su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Otočac.

Muzej Gacke

foto: Muzej Gacke

Comments are closed.