Najnovije

U RAD PUŠTENA PRVA ELEN PUNIONICA ZA ELEKTRIČNA VOZILA U OTOČCU

21 srpnja, 2017 | by G.N.P / Z. Bogdanić
U RAD PUŠTENA PRVA ELEN PUNIONICA ZA ELEKTRIČNA VOZILA U OTOČCU
Gospodarstvo
0

Hrvatska elektroprivreda je 18. srpnja svečano otvorila prvu ELEN punionicu za električna vozila u Otočcu, koja je smještena u Ulici kralja Zvonimira 8 (na parkiralištu Konzuma).

Prvu ELEN punionicu u Otočcu su otvorili Stjepan Kostelac, gradonačelnik Grada Otočca, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe. Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Otočac dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektrolike Gospić, Pogona Otočac.Prilikom otvorenja,predstavljeni su planovi zaizgradnju male hidroelektrane Otočac (mHE Otočac), instalirane snage 1,8 MW iplanirane godišnje proizvodnjeizmeđu 6 i 7 GWh. Izgradnja mHE Otočac predviđa se jugozapadno od grada Otočca,uz desnu obalu postojećeg kanala kojim se vode rijeke Like, iz tunela Lika – Gacka, odvode u korito rijeke Gacke.  Projekt male hidroelektrane Otočacpredstavlja dodatni kapacitet kojim se povećava energetska iskoristivost voda rijeke Like.

Prvu ELEN punionicu u Otočcu su otvorili Stjepan Kostelac, gradonačelnik Grada Otočca, i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe.Punionica je postavljena temeljem Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila, gdje je Grad Otočac dao pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP nabavio, ugradio i pustio u pogon punionicu uz tehničku podršku Elektrolike Gospić, Pogona Otočac.

Na punionici u Otočcu moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu elen@hep.hr.

HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 46 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima. U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Gospiću, Pagu, Solinu i ostalim gradovima. Također, kroz sufinanciranje od strane Europske unije, HEP priprema otvaranje brzih punionica na autocestama koridora TEN-T.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Zbog toga u razvojni projekt elektromobilnosti ulazi kao ravnopravni partner sa zainteresiranim gradovima, lokalnim samoupravama te svim stranama koje imaju interes i želju modernizirati javni i privatni transport te doprinijeti smanjenju emisija CO2 i očuvanju okoliša, a sve prateći stavke Direktive 2014/94/EU o uspostavi infrastrukture za alternativna goriva. Za razvojni projekt eMobilnosti te promicanje elektromobilnosti u Hrvatskoj, HEP-u je krajem 2016. godine dodijeljena titula Ambasadora alternativnih goriva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.