Najnovije

U Gospiću održana „zdrava kava s doktorima“ Udruge Nismo same

27 siječnja, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
U Gospiću održana „zdrava kava s doktorima“ Udruge Nismo same
Vijesti
0

GOSPIĆ – Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same je u ugodnim prostorima hotela Ana u Gospiću organizirala svoju devetu „zdravu kavu s doktorima“ – neformalno druženje građanstva s liječnicima, na kojoj se okupilo 25 sudionika. Tom prigodom su prisutne žene imale mogućnost saznati korisne savjete i informacije vezane za preventivne preglede, educirati se, ali i postavljati brojna pitanja – od onih vezanih za dijagnozu i suživot s rakom pa sve do onih koji se vežu za sami procesa liječenja i mentalno zdravlje. Pri završetku ovog druženja ponovno se pokazalo kako ovakvi neformalni tipovi razgovora, izvan zdravstvenih institucija, pomažu novooboljelim ženama, njihovim obiteljima, ali i samim liječnicima.

„Zdrave kave s doktorima“ provode se u sklopu EU projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ Udruge Nismo same, a riječ je o neformalnom druženju građanstva s liječnicima o bitnim temama vezanim za prevenciju, dijagnozu i suživot s rakom. Inicijativa se provodi u 15 gradova diljem Hrvatske, a za devetu lokaciju odabran je grad Gospić u samom srcu Like. Naime, odaziv žena na Nacionalni preventivni program za rano otkrivanje raka dojke u Ličko-senjskoj županiji iznosi svega 35%. „Zdrava kava“ održana je u hotelu Ana gdje se okupilo 25 zainteresiranih sudionika koji su, uvrlo ugodnom društvu liječnika i članica Udruge, imali priliku dobiti sve ključne informacije, ali i odgovore na sva pitanja koja ih muče. Preventivni pregledi, dijagnoze, procesi liječenja, problemi u zdravstvenom sustavu, pravilna prehrana, psihološka podrška samo su neke od tema o kojima se razgovaralo.

Voditeljica inicijative u Gospiću bila je Zrinka Rendić-Miočević, dr. med., spec. onkologije i radioterapije, Klinika za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Zagreb koja ističe da „zdrave kave“ predstavljaju odličan koncept komunikacije između liječnika i pacijentica.

Sa zainteresiranim građanima razgovarali su i liječnici s lokalnog područja mr. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatar, ravnateljica Opće bolnice u Gospiću, Ivanka Krmpotić, dr. med. spec. internist, sub. spec. endokrinolog, Opća bolnica Gospić, Ivan Sesar, dr. med, spec. internist, sub. spec. kardiologije, voditelj Odjela za unutarnje bolesti Opće bolnice Gospić, prim. Suad Gačo, dr. med. spec. opće kirurgije i uži spec. torakalne kir., voditelj Odjela kirurgije Opće bolnice Gospić, Tatjana Ilijevski Korečić, dr. med. spec. oftalmolog, voditeljica Oftamološke ambulante Opće bolnice Gospić i Darija Jakovac – Ratković, dr. med. spec. radiologije, Opća bolnica Gospić.

„Zdrave kave s doktorima“ su do sada provedene u sveukupno devet gradova, uključujući i Gospić, a okupile su više od 400 sudionika i ostavile značajan utjecaj na žene i njihove obitelji.

M.B.

foto: M.B. / mpr

Comments are closed.