Najnovije

U Kući Velebita održane STEM radionice za osnovnoškolce

26 studenoga, 2022 | by G.N.P / Z. Bogdanić
U Kući Velebita održane STEM radionice za osnovnoškolce
Vijesti
0

KRASNO – Jučer, 25.11 u Kući Velebita se je održalo obrazovno događanje za osnovnoškolce iz Senja i Krasna i to u okviru programa popularizacije znanosti i STEM područja. Pozvani stručnjaci su kroz zanimljive radionice u duhu suvremenog europskog obrazovanja upoznali djecu s temama koje povezuju znanost i svakodnevni život. Teme su bile klimatske promjene, geologija i sport.

Radionice su vodili stručnjaci iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog športskog muzeja. Organizatori su Nacionalni park Sjeverni Velebit i Speleološko društvo Velebit u okviru programa Istraživači Velebita podržanog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pokusima i modelima znanstvenici Andreja Sironić iz Instituta Ruđer Bošković i Dalibor Paar s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu upoznali su djecu s osnovnim pojmovima i konceptima vezanim uz klimatske promjene. Geolozi Damir Lacković i Petra Šparica iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja naučili su osnovnoškolce kako da prepoznaju stijene u kojima se stvara krški reljef sa špiljama i jamama te stijene koje se ne otapaju te zbog toga uvjetuju stvaranje drugačijeg reljefa, bez površinskih i podzemnih krških oblika.

Malo drugačiji pristup temi sporta u obrazovnom kontekstu prikazao je profesor Marijan Sutlović iz Hrvatskog športskog muzeja, dok je najpoznatiji hrvatski sportski „prosvjetitelj“ Franje Bučara upoznao polaznike s počecima tjelesne kulture u školama.

Kuća Velebita / Z.B.

Comments are closed.