Najnovije

Završeno višednevno obilježavanje 110.-te godišnjice otkrića Cerovačkih špilja

2 studenoga, 2023 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Završeno višednevno obilježavanje 110.-te godišnjice otkrića Cerovačkih špilja
Vijesti
0

JU Park prirode Velebit ovih dana prigodno je obilježila 110 godina od otkrića Cerovačkih špilja. Špilje su otkrivene 30. listopada 1913. godine prilikom radova na izgradnji Ličke pruge koje je predvodio inženjer Nikola Turkalj. Park prirode Velebit je organizirao višednevno svečano obilježavanje ove godišnjice.

Tako je u petak, 27. listopada u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje održana su zanimljiva tematska predavanja o značaju željeznice u otkriću špilja, o životu i djelu Nikole Turkalja te o najnovijim arheološkim istraživanjima u Cerovačkim špiljama. Posjetitelji su mogli pogledati i izložbu o gradnji Ličke pruge, kao i fotografije Cerovačkih špilja iz privatne arhive inženjera Nikole Turkalja uz usporedbu s današnjim fotografijama. Izložbu je moguće pogledati u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje do 10. studenog 2023. godine.

U subotu, 28. listopada JU Park prirode Velebit ugostio je putnike iz Zagreba, a koji su do Gračaca doputovali vlakom te za koje je bio pripremljen i poseban program.

Također provedena je i radionica za djecu kao i obilazak Donje špilje za njih i njihove roditelje. Cerovačke špilje je u 4 dana posjetilo oko 600 posjetitelja.

JU Park prirode Velebit

foto: JU Park prirode Velebit

Comments are closed.