Najnovije

Potpisani ugovori za uređenje Humca i Fortice

10 srpnja, 2020 | by G.N.P / Z. Bogdanić
Potpisani ugovori za uređenje Humca i Fortice
Gospodarstvo
0

Gacka d.o.o. i Planinarsko društvo Gromovača Otočac, početkom srpnja 2020. potpisali su ugovore  s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz podmjere 8.5. „Potpora za ulaganja u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tipa operacije 8.5.2. Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture„ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. – 2020.

Riječ je o projektima ulaganja u uređenje staza i edukativno-rekreativnih punktova na brdima Humac i Fortica.

Projekti su prijavljeni još u kolovozu 2018. godine, a po pozitivnom rezultatu administrativne kontrole projekata u prvoj polovici 2020. dočekali su se i ugovori.

Projekt „Otočka šetnica“ prijavila je tvrtka Gacka d.o.o. kao društvo koje se bavi očuvanjem okoliša i poboljšanjem življenja uz rijeku Gacku te stručnim poslovima zaštite okoliša. Projekt obuhvaća obnovu i uređenje poučne staze u urbano-šumskom dijelu grada Otočca, na brdu Fortica te rekreativne staze uz rijeku Gacku (područje od male brane u Vivozama do „kamenog mosta“). Staze će biti obogaćene informativno – edukativnim tablama o flori i fauni tog područja, sunčalištima uz rijeku Gacku kao i klupama i stolovima, predavaonicom na otvorenom s drvenim klupama na prirodnoj padini na Fortici te vidikovcima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 597.872,00 kn, od čega su prihvatljivi troškovi 578.567,00 kn koji će biti dodijeljeni u 100 postotnom iznosu.

Drugi projekt apliciran je od strane Planinarskog društva Gromovača, „Edukativni park Humac“ koji za cilj ima urediti pješačke staze na brdu Humac, opremljene sitnim inventarom (informativnim tablama, koševima i klupama) u edukativnom smislu, a u rekreativnom bi se  postavile prepreke za dječji poligon sa svrhom razvoja motoričkih vještina, biciklističke prepreke, umjetna stijena za penjanje, pripremio teren za sanjkalište te uredili proplanci za piknike. Na vidikovcu „Grič“ postavio bi se drveni podest te uredilo izletište „Poljanka“.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 719.125,00 kn.Svi navedeni troškovi su prihvatljivi te će sredstva također biti dodijeljena u 100 postotnom iznosu.

G.N.P

Comments are closed.